Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвратително и потенциално опасно". Кои политици започнаха да плашат с мигрантска криза


Делян Пеевски, Бойко Борисов, Тошко Йорданов, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Ангел Джамбазки на фона на протеста срещу бежанския център в столичния квартал "Овча купел" от 12 март 2024 г. Колаж.
Делян Пеевски, Бойко Борисов, Тошко Йорданов, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Ангел Джамбазки на фона на протеста срещу бежанския център в столичния квартал "Овча купел" от 12 март 2024 г. Колаж.

Няколко случая на насилие, в които участват и чужденци, породиха ново политическо плашило - че в страната има "мигрантска криза". Оказа се, че това са отделни инциденти и че няма никаква криза. За много политици обаче това се оказа без значение. Кой и защо плаши с мигранти?

Има един безспорен факт - че в България в края на миналата седмица в рамките на часове е имало три отделни инцидента, уловени на видео. По време на същите тези часове в страната може би е имало и много други случаи на насилие, но тези се открояват с това, че в тях участват и хора с чуждо гражданство.

Трите случая се открояват и с това, че светкавично бяха представени от отделни политици като знак за „безпрецедентна мигрантска криза“.

Този или сходен израз употребиха лидери от крайнодесни, патриотични, проруски формации, но също и от партиите, които се определят като евроатлантически.

На този фон по улиците се появиха десетки до стотици късо подстригани младежи с черни дрехи, качулки и маски, които носят български знамена, но сред които се виждат и нацистки символи, и се чуват подвиквания „черна сган“. Определенията са насочени към хора с по-тъмен цвят на кожата, както и към хора, търсещи убежище в страната.

Няма причина за такава реакция

Всъщност криза няма. Това показват данните на МВР и Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Няма и факти, които да сочат, че чуждестранни граждани масово извършват престъпления в България.

За цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани в страната, са 287, а от български граждани - 4345. Това написаха от Министерския съвет, като посочиха и числа от минали години, с които хората да могат да сравнят: през 2013 г. например съотношението е било 285 престъпления, извършени от чужденци, към 10 221 престъпления, извършени от български граждани.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че това, което се случва в страната е точно обратното на миграционен натиск - "има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск“, каза той.

По думите му центровете за бежанци, които са под шапката на МВР, в момента са запълнени 15% (или със 150 души), а преди година по това време са бил;и запълнени 45% (или с около 450 души).

Председателката на ДАБ Мариана Тошева каза, че за 2022 и 2023 г. са регистрирани инциденти в бежански центрове, но те са под 30 на брой за година, а от началото на 2024 г. инцидентът е само един.

Министерският съвет определи "мигрантската криза" като несъществуваща, а твърденията на политиците за нея - като "фалшиви новини и внушения".

Макар данните да идват от правителството, две партии, които са в управляващото мнозинство, участваха в създаването на усещане за заплаха, идваща от наплива на бежанци. Лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Делян Пеевски - внесоха законопроект за увеличаване на охраната на границата и за засилване на охраната на бежанските центрове.

Самата ГЕРБ със свои членове организира протест срещу бежанците.

Това, което двете партии определят като криза, идва в момент, в който партията на Борисов води преговори за продължаване на общото им правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Два протеста и три видеа за пет дни

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи видео, за което се твърдеше, че показва как мигранти бият младежи българи. За тях се твърдеше, че са защитили момичета в центъра на София от бежанци. Видеото се разпространи бързо и само ден по-късно беше организиран протест с надслов „България за българите, бежанците вън“.

Междувременно се появиха и още две видеа. Твърди се, че те показват как мигранти застрашават сигурността на български граждани в столицата.

МВР определи трите случая като битови и отхвърли версията за проблеми, свързани с мигрантите или расизъм.

В неделя, по време на протеста „България за българите, бежанците вън“, основната част от няколкотостотин протестиращи бяха късо подстригани младежи, с черни дрехи, качулки, маски и български знамена. Те преминаха по централните софийски улици и скандираха по подобие на спортни агитки.

Една от групите, която твърди, че е участвала в протеста на 10.03.2024 г. На знамето се виждат нацистки символи. Нацистката идеология води до Втората световна война и до милиони убити евреи, роми, хомосексуални и други малцинства.
Една от групите, която твърди, че е участвала в протеста на 10.03.2024 г. На знамето се виждат нацистки символи. Нацистката идеология води до Втората световна война и до милиони убити евреи, роми, хомосексуални и други малцинства.

За негови организатори се обявихаМладежка организация „Младежи за България”, Клуб „Родолюбие и отечествознание“, „Млада гвардия“ и „Куберовъ воинъ“. Част от тях се включват и са се включвали в организацията на „Луковмарш“, а от снимки в социалните мрежи се виждат общи участия по събития с представители на партиите от разпадналата се „Обединени патриоти“ като Ангел Джамбазки и Борис Янчев.

Самият протест в неделя беше обявен за непартиен.

Само два дни по-късно в квартал „Овча купел“, където се намира един от центровете за настаняване на бежанци, имаше нов протест, този път с надслов „Овча купел“ не иска бежанци“. Негов организатор се оказа Борислав Тодоров, който беше кандидат на ГЕРБ за районен кмет на „Овча купел“ по време на местните избори през есента, но загуби от кандидата на ПП-ДБ.

Присъствието на ГЕРБ беше представено и от депутата Даниел Александров и общинските съветници Антон Хекимян, който беше кандидат за кмет на столицата, Драгомир Младенов, Румен Александров, Ваня Тагарева.

В протеста отново се включиха част от „Клуб „Родолюбие и отечествознание“ и „Куберовъ воинъ“.

На протеста се чуха и изказвания срещу ромската общност, подмятания „На сапун“ и скандиране „Мръсна гнусна черна сган“.

И още политика, скрита зад неверни твърдения

Още преди протеста в неделя представителите на почти всички политически сили заговориха за „мигрантската криза“ като за сигурен факт.

Общинските съветници от ГЕРБ поискаха извънредно заседание в Столичния общинския съвет (СОС), на което да бъде обсъдена сигурността в столицата. Представители на „Възраждане“ също поискаха извънредно заседание на СОС за сигурността и казаха, че ще организират „граждански патрули, които да осигуряват реда в столицата срещу мигранти“.

По време на протеста в неделя евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки каза, че „София се е напълнила с мигранти“, както и че причината за това е споразумението между България и Австрия, свързано с приема на София в Шенгенското пространство. Същите внушения правят от месеци „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН). Те казват, че хиляди мигранти ще бъдат върнати в България.

Това не е вярно. Австрия поиска спазването на Дъблинския регламент, подписан от България още през 2013 г. Според него страната, в която е влязъл един бежанец за първи път, носи за него отговорност. А всяка друга държава, в която този бежанец се озове по-късно, може да го върне на отговорната страна.

В сряда, ден след протеста в „Овча купел“, организиран и подкрепен от членове и активисти на ГЕРБ, въпросът достигна и до парламентарната трибуна.

Представители на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ говориха за "мигрантска криза" в Народното събрание. Както по-рано го бяха направили представители на ВМРО, те също посочиха като причина за проблема споразумението за Шенген между България и Австрия. Те обвиниха правителството в прикриване на проблеми и публикуване на фалшиви данни относно миграцията.

Защо сега

Твърденията за „мигрантска криза“ идват броени дни след нови разкрития за корупционни практики в полза на Русия, свързани с построяването на „Турски поток“ през България, извършени по време на управлението на Борисов.

Тази история предизвика остри реакции в медиите.

Събитията идват и на фона на други събития, предизвикали вълна от интерес в медиите и настояване за управленска реакция - разкритията около схемите за влияние в съдебната система, оглавявани от Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото.

Тезата за „мигрантска криза“ съвпада по време и със започналата кампания преди европейските избори в началото на юни. Една от централните теми в кампаниите на всички политически сили на континента е и ще продължи да бъде именно миграцията и по-точно справянето с нелегалния мигрантски поток.

Самото използване на „кризата с мигрантите“ от политиците пък изобщо не е нов феномен. Темата се появява периодично, когато някой политик има нужда да заглуши реална криза.

Според преподавателя по политология от Софийския университет Даниел Смилов по този начин не остава „ефирно време“ за реалната криза. В сегашния случай, според него, става дума за заглушаване на темата с пътната карта на газопровода „Турски проток“.

„Евроатлантици“ са готови да мобилизират агитки, да ги окуражават да ходят заплашително като черноризци с факли по улиците, да оправдават насилие срещу чужденци и различни като уж „провокирано“ и т.н. Това е не само отвратително, но и потенциално опасно“, написа Смилов във Фейсбук.

Кога политици са използвали бежанците като плашило

„Мигрантската криза“ е тема, която се използва регулярно след началото на войната в Сирия, започнала през 2011 г., и цялостносто увеличаване на миграционния поток от Африка и арабските страни към Европа.

Преди сегашните инциденти, това се случи през лятото на 2022 г. заради катастрофата с автобус, превозващ нелегални мигранти, която доведе до смъртта на двама полицаи в Бургас.

През лятото на 2021 г., когато на власт беше първото служебно правителство на Румен Радев, депутати на ГЕРБ обикаляха бежанските центрове в страната и твърдяха, че бежанският поток се е увеличил заради лошото управление без участието на партията. Оказа се, че това не е точно така.

Срещу бежанци и бежанските лагери активно говореха от трите партии от "Патриотичния фронт" - ВМРО, Атака и НФСБ през 2016 г. Тогава техни представители организираха протест, който беше насочен срещу центъра в „Овча купел“. Центърът продължи да работи, но пък спря да се говори за проблемите в местната власт през всички последвали 7 години на управление на Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG