Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не сме расисти... засега". Момчета в черно поискаха да се премести един бежански център


Кадър от протеста под наслов "Овча Купел без страх и насилие"
Кадър от протеста под наслов "Овча Купел без страх и насилие"

Часът е 18:25, на паркинга при метростанция "Мизия" в столичния квартал "Овча Купел" са се събрали десетки хора. Те са там, за да поискат да се премести бежанският център в района.

Минута по-късно се задава голяма група млади момчета, повечето облечени в черно и с качулки. Още преди да е заваляло. Те носят знамена и плакати и бързо се превръщат в ядрото на протеста.

Всички започват да скандират - "Овча Купел" не иска бежанци". Там се намира един от бежанските центрове в столицата. Само част от протестиращите обаче са от квартала.

Демонстрацията идва след няколко отделни инцидента от края на седмицата, в които имаше замесени чуждестранни студенти и бежанци.

Още в неделя беше организиран протест в София, който протече под наслов "Вън мигрантите от България".

В страната няма силен мигрантски поток, нито основание за безпокойство от това, че влизащите в страната хора като цяло са опасни, стана ясно от реакцията на българските власти. Те приложиха данни, които го показват.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира различните инциденти. Той каза, че става въпрос за отделни случаи и че броят на инцидентите с мигранти през последната година не се е увеличил. Министерският съвет (МС) също съобщи, че няма „безпрецедентен мигрантски поток“.

"За цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български граждани - 4345. За сравнение, 10 години по-рано, през 2013 г., съотношението е 285 към 10 221", пише МС.

"Не знам кое е вярно и кое не. Но ако създават проблем - вън", каза един от протестиращите пред Свободна Европа.

Борислав Тодоров, един от организаторите на протеста, също казва, че не е от квартала и не е попадал лично в ситуация, в която мигранти да проявяват агресивно поведение.

Тодоров е активист на ГЕРБ. През 2023 г. той беше кандидат за кмет на района от тази партия, но загуби от кандидата на ПП-ДБ.

"Ставал съм свидетел от разстояние", казва той. После добавя, че исканията на протестиращите са за вечерен час на мигрантите, повече полиция в района, както и преместване на центъра.

На протеста има и хора, които живеят или учат в "Овча купел".

"Виждала съм ги, движат се на групи", казва една от протестиращите. Тя също не е ставала свидетел на ситуация, в която бежанци проявяват агресивно поведение. Това, което иска, е повече полиция в района.

"Аз искам центърът да бъде преместен. Университетът, в който уча, се намира на метри от центъра, и съм имала случаи, в които съм се чувствала застрашена", казва друга протестираща.

Кадър от протеста под наслов "Овча Купел без страх и насилие"
Кадър от протеста под наслов "Овча Купел без страх и насилие"

На протеста се чуват и обидни изказвания, насочени към ромската общност в България.

"Не сме расисти... засега", скандират протестиращите, след което започват с "България за българите". Чуват се единични гласове "На сапун!", но мнозинството не подхваща това скандиране. По-късно се чува колективното "Мръсна гнусна черна сган".

Половин час след началото на протеста протестиращите тръгват към бежанския център и блокират движението по бул. "Монтевидео".

Полицията обаче запречва всички подходи към бежанския център. Няколко млади момчета на видима възраст под 18 години правят план как да стигнат дотам въпреки това. "Ще слагаме ли маските", пита един от тях.

Протестиращите тръгват по бул. "Монтевидео" в опит да се приближат към бежанския център. Но всички завои наляво до края на булеварда се оказват блокирани.

Протестите бяха предизвикани от няколко отделни инцидента. Два от тях се случиха на столичния бул. „Витоша“. При единия по думите на Калин Стоянов става въпрос за сбиване между българи и бежанци. Той каза, че те са се познавали и конфликтът им е бил от личен характер.

Кадър от протеста под наслов "Овча Купел без страх и насилие"
Кадър от протеста под наслов "Овча Купел без страх и насилие"

Ден по-късно на същия булевард 16-годишно момче с криминално минало напада няколко британски граждани. Според полицията мотивът е грабеж.

Отделно от това, но на същия ден, възникна конфликт в центъра за бежанци в "Овча купел“.

След тези три случая бяха задържани общо над 100 души в София. Същевременно Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и жандармерията съобщиха, че ще осигурят засилено полицейско присъствие в центъра на София и в квартала.

В понеделник вътрешният министър Калин Стоянов каза, че през последната година няма увеличаване на броя на инцидентите с мигранти.

Въпреки това лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха да бъде увеличен капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки.

Темата с мигрантите в България беше повдигната през последните месеци от редица партии и организации. Това се случи, след като страната стана членка на Шенгенското пространство. Едно от условията за това беше България да спазва стриктно Дъблинското споразумение. Според него мигрантите могат да търсят убежище само в страната, в която са били регистрирани първоначално. Тъй като бежанците обикновено влизат в ЕС по наземен път, България е често пъти именно страна на първоначалната регистрация.

Това означава че ако те са били регистрирани първо в България, другите страни членки могат да ги връщат обратно, спазвайки регламента.

Това доведе до внушения от страна на "Възраждане", БСП, ИТН, ВМРО и други, че България ще бъде "залята" от бежанци. Във вторник председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева съобщи, че през 2023 г. в България са върнати 590 души.

Правителството няколко пъти каза, че става дума за пропаганда, дезинформация и фалшиви новини.

Обяснено. Защо няма да дойдат "неограничен брой бежанци" след Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG