Връзки за достъпност

Извънредни новини

България влиза в Шенген по въздух и море в края на март. Преговорите за сухопътните граници продължават


Вътрешният министър Калин Стоянов, премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.
Вътрешният министър Калин Стоянов, премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Правителството е постигнало "принципно съгласие" с австрийските власти за приемането на България в шенгенското пространство, в което няма граничен контрол.

Първоначално членството на страната в Шенген ще се отнася за пътуванията по въздух и море, а преговорите за отваряне и на сухопътните граници продължават, съобщи премиерът Николай Денков преди началото на последното заседание на Министерския съвет за годината в четвъртък.

Изявлението му идва, след като късно в сряда румънските власти официално съобщиха, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген по въздух и вода на 31 март 2024 г.

"След дълги сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, в началото за въздушните и морските граници", потвърди в четвъртък Денков.

По думите му постигнатото споразумение включва "съществена подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти в Европа".

След края на правителственото заседание той даде брифинг заедно с вицепремиера и външен министър Мария Габриел и вътрешния ѝ колега Калин Стоянов. Тогава Денков каза, че до момента дата за приемане на България в Шенген и в рамките на сухопътните граници не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия.

"Важно е 2024 г. да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати, и в сътрудничество с Австрия да преминем към следващата фаза, която да е вече и сухопътните граници", подчерта Габриел, добавяйки, че става въпрос за "деликатен преговорен процес, който все още не е завършил".

Стоянов пък отбеляза, че МВР е получило отлична оценка "дори от тези, които ни възпрепятстват към пълноправното членство".

Миналата седмица Нидерландия окончателно свали ветото си над приемането на България в Шенген. Досега тя имаше претенции към българските власти заради липса на ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Австрия пък блокираше приемането и на България, и на Румъния заради опасения, че нелегалният мигрантски поток през двете държави би се увеличил.

Последно Виена съобщи, че има готовност за частично вдигане на своето вето над България, така че шенгенските правила да започнат да важат само при пътувания по въздух. От съобщението на румънското МВР в сряда става ясно, че австрийските власти очевидно са се съгласили да включат и пътуванията по море.

По-рано през декември Унгария също заплаши България с вето, но оттегли възраженията си, след като София премахна нововъведената такса за транзит на руски газ. Тя засягаше най-вече преносът към Сърбия и Унгария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG