Връзки за достъпност

Извънредни новини

Букурещ съобщи, че Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024


Знак, обозначаващ вход за автомобили за шенгенското безвизово пространство (илюстративна снимка).
Знак, обозначаващ вход за автомобили за шенгенското безвизово пространство (илюстративна снимка).

България и Румъния ще станат част от шенгенското пространство, позволяващо пътувания без граничен контрол, през март 2024 г. Това съобщи официално румънското вътрешно министерство в сряда вечерта, цитирано от БТА.

Българският премиер Николай Денков потвърди тази информация преди заседанието на Министерския съвет в четвъртък на обяд.

Според информацията от Букурещ първоначално двете държави ще бъдат допуснати в Шенген само по въздух и вода. Това означава, че засега остава граничният контрол при влизането на техни граждани в зоната по суша.

Новината идва по-малко от седмица, след като Нидерландия окончателно свали ветото си над приемането на България в Шенген. Досега тя имаше претенции към българските власти заради липса на ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Австрия пък блокираше приемането и на България, и на Румъния заради опасения, че нелегалният мигрантски поток през двете държави би се увеличил.

Последно Виена съобщи, че има готовност за частично вдигане на своето вето над България, така че шенгенските правила да започнат да важат само при пътувания по въздух. От съобщението на румънското МВР в сряда става ясно, че австрийските власти очевидно са се съгласили да включат и пътуванията по море.

По-рано през декември Унгария също заплаши България с вето, но оттегли възраженията си, след като София премахна нововъведената такса за транзит на руски газ. Тя засягаше най-вече преносът към Сърбия и Унгария.

"Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници", уточнява МВР на Румъния.

По информация на местния в. "Адевърул" вдигането на граничния контрол за България и Румъния в Шенген ще стане на 31 март 2024 г. по въздух и море, а за сухопътните граници перспективата е 2025 г.

"Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС", пише още изданието.

"След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос", написа във Фейсбук румънският премиер Марчел Чолаку, изразявайки убедеността си, че още в рамките на 2024 г. страната му ще приключи и "преговорите за сухопътната граница".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG