Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария оттегля възражението си срещу влизането на България в Шенген след отмяна на таксата за руски газ


Унгарският външен министър Петер Сиярто
Унгарският външен министър Петер Сиярто

Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенген, когато българският парламент окончателно премахне таксата върху транзита на руски газ. Това каза във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто.

Новината идва, след като в събота Сиярто съобщи, че страната му ще наложи вето на присъединяването на България към безмитната зона, ако София не премахне нововъведената такса.

Тя беше гласувана в парламента в началото на октомври и освен Унгария, засяга още Сърбия, Австрия и доставчика Русия. След заплахата от вето, в понеделник депутатите гласуваха на първо четене таксата да отпадне.

"Бях информиран от българския си колега, че вчера българският парламент е премахнал този закон", каза Сиярто във видеоклип на страницата си във Фейсбук.


Той добави, че след като законът бъде публикуван в държавен вестник, Унгария ще се откаже от възражението си и ще поиска от Европейската комисия (ЕК) да спре процедурата за нарушение, която Будапеща е започнала.

През октомври България въведе нова транзитна такса от около 20 лв. за MWh руски газ, което предизвика силни критики от страна на Унгария, която получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия. Основното количество газ минава през България и Сърбия.

По-рано в петък Нидерландия вдигна ветото си върху присъединяването на България. Така Австрия остана единствената държава, която се противопоставя на това. Малко по-рано Виена съобщи, че има готовност за частично вдигане на своето вето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG