Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да влезем в Шенген". Парламентът премахна таксата за транзит на руски газ на първо четене


Изграждане на тръба за пренос на газ между България и Сърбия, 1 февруари 2023 г.
Изграждане на тръба за пренос на газ между България и Сърбия, 1 февруари 2023 г.

Депутатите решиха да отпадне таксата върху вноса и транзита на руски природен газ. Това стана с приети на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Решението беше взето на извънредно заседание в понеделник. Новината идва, след като Унгария постави ултиматум на България и заплаши да ѝ наложи вето за Шенген, ако София не премахне таксата.

"Отпадна таксата, за да влезем в Шенген", каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски.

По време на заседанието в понеделник депутати от "Възраждане" опитаха да го саботират, като препречиха пътя до парламентарната трибуна и опитаха да изключат звука от колоните в залата. Те искат да бъде спрян започналия миналата седмица демонтаж на Паметника на Съветската армия.

Стигна се до спречкване между депутати от "Възраждане" и Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС, а в крайна сметка беше решено народните представители да се изказват от място.

Така от място Теменужка Петкова поиска, а мнозинството прие да започне с обсъждане на таксата за транзит на руски газ.

В началото на октомври България въведе такса от 20 лв. на мегаватчас за транзит на руски газ по минаващата през територията ѝ газопреносна мрежа "Турски поток". Малко по-късно определи и кой ще я дължи - ползвателите на мрежата (предимно руското държавно дружество "Газпром"), а не операторът (българското държавното дружество "Булгартрансгаз").

Потребителите на минаващия през България руски газ обаче - Унгария, Сърбия и Австрия, се опасяват, че таксата ще се отрази на крайната цена на газа.

В началото на декември ПП-ДБ и ГЕРБ казаха, че тя ще бъде отложена, за да "не ни спъне за Шенген".

Вместо това България ще изчака Европейският съюз да предложи общоевропейски механизъм за транзитирания руски газ.

Австрия и Нидерландия са единствените страни, които в момента налагат вето върху присъединяването на България в Шенгенското пространство. Преди дни Амстердам обаче каза, че вече е готов да подкрепи София, а Виена - че е готова да вдигне частично нейното вето.

Последно в събота Унгария заплаши, че ще наложи вето на влизането на България в Шенгенска зона, освен ако страната не отмени транзитната такса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG