Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария ще наложи вето на България за Шенген, ако не отмени транзитната газова такса


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария ще наложи вето на влизането на България в европейската Шенгенска зона без паспорти, освен ако не отмени транзитната такса за руски газ, съобщи унгарското външно министерство в събота, цитирано от Ройтерс.

Това е първо официално потвърждение за заплахата на Будапеща, която беше коментирана по-рано тази седмица от премиера Николай Денков преди началото на Европейския съвет.

На неговото заседание всички държави членки, с изключение на Унгария, подкрепиха споразумението за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, въпреки продължаващата ѝ война с Русия. В знак на протест унгарският премиер напусна залата. Впоследствие Унгария блокира споразумение на ЕС за предоставяне на 50 млрд. евро на Украйна

Според цитираното от Ройтерс изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто в събота ветото на страната му за приемането на България в Шенген ще е в сила, докато не бъде отменена допълнителната транзитна такса за пренос на руски газ през българска територия. Тя беше въведена в началото на октомври и освен Унгария, засяга още Сърбия, Австрия и доставчика Русия.

"Дадохме да се разбере на българите, че ако запазят това дълго време, ако застрашат дълго време безопасността на енергийните доставки на Унгария, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", коментира Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомня, че Унгария получава 4.5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по силата на споразумение, подписано от двете страни през 2021 г. Основното количество газ минава през България и Сърбия.

Австрия и Нидерландия са единствените страни, които в момента налагат вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство. Преди ден Амстердам обаче декларира, че вече е готов да подкрепи София. Виена пък вече има готовност за частично вдигане на нейното вето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG