Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отговаря на поставените условия". Нидерландия ще пусне България в Шенген


Нидерландският премиер Марк Рюте
Нидерландският премиер Марк Рюте

Нидерландия ще допусне България в Шенген, съобщи БТА, цитирайки нидерландската информационна агенция АНП и Ройтерс.

Това се случи, след като преди година Нидерландия и Австрия блокираха приемането на България в пространството, в което пътуванията стават без паспортен контрол. Вече единствената страна, която се противопоставя на членството на България, е Австрия.

"България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното й членство", се казва в позиция на нидерландското правителство, цитирана от националното радио.

"Решението ще бъде внесено в парламента на Нидерландия. Разбира се, крайното решение, с което се вдига ветото, трябва да дойде от парламента на Нидерландия и това ще стане другата седмица, ако всичко е наред", каза българският премиер Николай Денков, който е на среща на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

По-късно в петък съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков определи решението на Нидерландия като "еднозначна висока оценка за работата на България".

Преди дни Австрия съобщи, че е готова да вдигне частично ветото само за пътувания със самолет, като контролът при пътувания по суша ще се запази.

Членството в Шенген е дългогодишна цел на България и е един от приоритетите, около които се обединиха управляващите партии при съставянето на правителството по-рано през годината.

Австрия и Нидерландия отказваха да допуснат това, като Нидерландия се мотивираше решението си с недостатъчни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност в България.

Основната причина за отказа на Австрия са проблемите в охраната на границата на България с Турция. Австрия се противопоставя и на членството на Румъния в Шенген.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG