Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първа стъпка към Шенген или нещо неприемливо? Австрия може да улесни пътуването на българи по въздух


Сухопътна граница в България. Снимката е илюстративна.
Сухопътна граница в България. Снимката е илюстративна.

Австрия е готова да облекчи пътуването на българите и румънците със самолет, но без да приема страните в Шенгенската зона, става ясно от информация на австрийската агенция АПА, цитирана от БТА.

Австрия и Нидерландия са единствените страни, които налагат вето на присъединяването на България, като Виена е и против членството на Букурещ.

Новината за това, че България може да влезе в така наречения "въздушен" Шенген, идва 16 години след присъединяването на страната към ЕС.

Президентът Румен Радев определи новината като стъпка напред, но добави, че за България е критично важна сухопътната граница. Премиерът Николай Денков напомни, че става дума за позиция в преговорен процес, а не за окончателно решение.

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира с радост във Фейсбук. Той каза, че румънците вече няма да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС.

България и Румъния членуват в ЕС от 2007 г., но и досега не са част от безвизовото пространство на съюза, известно като шенгенска зона.

В началото на декември представители на румънското правителство съобщиха, че Нидерландия е склонна на поетапно приемане на двете страни - първо за въздушните граници, а после за сухопътните и железопътните.

Поетапното премахване на проверките по вътрешните граници е допустимо според кодекса на шенгенските граници, коментира експертът по европейко право Валтер Обвексер пред вестник "Курир".

В събота вечерта и в неделя сутринта няколко австрийски медии, сред които "Курир", "Клайне цайтунг" и „Залцбургер нахрихтен“ написаха, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е смекчил позицията си за двете държави. Във вторник той ще обсъжда с представители на България и Румъния условията, на които трябва да отговарят страните, за да се и зпълни тази първа стъпка. Срещата ще се състои в Словения.

Вестник "Курир" твърди, че сред условията, на които Австрия ще настоява, е България да приема повече бежанци.

Такова условие е неприемливо, каза премиерът Николай Денков в предаването "120 минути" на bTV. Той се аргументира с това, че подобно условие съдържа извънредно искане към България, докато страната би трябвало да отговаря на изисквания, валидни за всички държави.

Премиерът Николай Денков многократно е коментирал условието, без което България не може да разчита на придвижване към Шенген - законодателни и конституционни промени, които засягат контрола върху главния прокурор и реформирането на антикорупционната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG