Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия окончателно вдигна ветото си над България за Шенген


Членството в Шенген позволява пътувания без паспортен контрол и улеснена търговия между страните членки.
Членството в Шенген позволява пътувания без паспортен контрол и улеснена търговия между страните членки.

Парламентът на Нидерландия окончателно подкрепи приемането на България в Шенген. Това е станало на заседанието на парламента в четвъртък, съобщи Българското национално радио.

Новината идва, след като преди седмица нидерландското правителство в оставка излезе с решение, че България отговаря на всички условия за членство и затова е съгласно Хага да вдигне ветото си.

Сега местният парламент потвърди решението на правителството на Марк Рюте и даде зелена светлина на София за Шенген. Така единствената страна, която все още спира пълноправното членство на България в безмитното пространство, е Австрия.

"Това решение е очаквано, то ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателното решение", каза премиерът Николай Денков в петък след съобщението за новината.

"Убедена съм, че този акт е в интерес не само на нас и нашата северна съседка [Румъния, която също чака да бъда приета в Шенген - бел. ред.], а и на целия Европейски съюз", каза и вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел.

Досега Нидерландия блокираше членството на България в Шенген заради недостатъчни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Австрия от своя страна изтъква недостатъчна охрана на външните граници и проблема с миграцията.

Последно Виена съобщи, че има готовност за частично вдигане на своето вето, така че шенгенските правила да започнат да важат за България само при пътувания по въздух.

Преди дни Унгария също заплаши България с вето, но оттегли възраженията си, след като правителството в София премахна таксата за транзит на руски газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG