Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пропаганда с дезинформация". Правителството отрече, че страната е изправена пред бежанска криза


България беше приета в Шенгенското пространство в края на 2023 г.
България беше приета в Шенгенското пространство в края на 2023 г.

Пропагандна дезинформация и фалшиви новини. Така правителството определи информациите, разпространявани от някои политици и медии, за предстояща бежанска вълна, породена от влизането на България в Шенгенското пространство по вода и въздух, както и заради условията, които Австрия постави, за отпадането на ограничението по сухопътните граници.

Това става ясно от съобщение на Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Новината идва, след като в края на 2023 г. България беше приета за член на Шенгенското пространство, след като Австрия и Нидерландия вдигнаха ветото над София. Засега ограниченията за придвижване отпадат само за пътуванията по вода и въздух, а Австрия постави допълнителни условия за отпадането на проверките по сухопътните граници.

Едно от условията е прилагането на Дъблинския регламент, според който търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им бъде предоставена защита, а това се случва в държавата от ЕС, в която те са регистрирани първоначално. Именно това условие стана повод за критики от страна на БСП, Възраждане и „Има такъв народ“ (ИТН), че България ще бъде залята от бежанска вълна.

„Не се строят нови бежански центрове. България получава запитвания по реда на Регламент Дъблин не само от Австрия, но и от всички държави членки на ЕС още от 2007, откакто членуваме в Евросъюза“, се казва в позицията на Министерския съвет, от където добавят, че всички спекулации по темата са „злонамерена пропаганда, израз на политически амбиции, против българския национален интерес“.

Позицията на правителството идва, след като в последните дни лидери на политически партии заговориха за възможността България да приема неограничен брой чужденци заради австрийските условия за вдигане на сухопътните ограничения за Шенгенското пространство.

В петък лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че действията на правителството са „отстъпление от националния интерес, провал, огромен риск за националната сигурност“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че приетите условия ще превърнат България в „най-големия бежански лагер в света“.

ИТН твърди, че според данни от австрийското правителство България ще трябва да върне обратно на своя територия близо 15 000 мигранти, които са били първоначално регистрирани на територията на страната.

Дъблинските споразумение са приети още през 90-те години и на няколко пъти са обновявани. България става част от споразуменията при влизането си в ЕС през 2007 г. От тях могат да се възползват хора с бежански статут, които търсят защита по Женевските конвенции и специална директива на ЕС.

Преди дни Държавната агенция за бежанците съобщи, че за цялата 2023 г. Австрия е върнала към България общо 113 души.

МВР твърди, че за изминалата година е спряла 193 хил. мигранти, които са се опитали да влязат в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG