Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заслужена победа". Съветът на ЕС гласува България да влезе в Шенген по въздух и море


Вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков
Вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков

От края на март 2024 г. отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство, съобщи правителствената пресслужба. Решението на Съвета на Европейския съюз беше гласувано късно вечерта в събота. По-рано през деня Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген.

"Това е трудно извоювана, но заслужена победа за България. Защото докато убеждавахме държавите, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме онези важни стъпки, които ни гарантират по-качествен живот тук – в България", така вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков коментираха новината в съвместно изявление, публикувано в неделя.

Новината идва, след като преди година Нидерландия и Австрия блокираха приемането на България в Шенгенското пространство, в което пътуванията стават без паспортен контрол. През декември 2023 г. и двете страни оттеглиха ветото си.

Европейската комисия поема ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи "значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана по българо-турската и българо-сръбската граници", се казва в съобщението на Министерски съвет.

"Днес е исторически момент за България и Румъния. Както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани. От месец март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки", каза председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

В неделя външният министър Мария Габриел каза, че с приемането на България и Румъния Шенгенското пространство става по-силно. Тя благодари на екипа си, на правителствата, работили за постигането на тази цел, както и на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и на вътрешния министър Калин Стоянов.

Министерският съвет съобщи, че "България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан". От там определят тези твърдения като дезинформация. Това беше потвърдено и в изявлението на Габриел и Денков.

"Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. И това са фактите, които са безспорни", пише в съвместното изявление на Габриел и Денков.

В петък министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер обвърза приемането на България и Румъния в Шенген с приема на бежанци.

„Тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави“, каза Карнер.

В разпространеното в събота съобщение на правителството се казва, че "България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство".

Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство означава, че пътниците от двете държави вече няма да влизат в другите шенгенски страни през международните терминали за паспортен контрол. Личните документи ще се проверяват на изхода от авиокомпаниите и съответните гранични власти.

Австрия беше последната държава, от която зависеше влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Информацията, че се върви към споразумение се появи в сряда от румънските власти. От българското правителство казаха в четвъртък, че е постигнато "принципно съгласие" с австрийските власти за приемането на България.

Австрия блокираше приемането на България и Румъния заради опасения, че нелегалният мигрантски поток през двете държави би се увеличил.

България влиза в така наречения "въздушен" Шенген 16 години след присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС). Преговорите за приемането на страната и по суша продължават.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG