Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия постави пет условия на България и Румъния за "сухопътен Шенген"


Австрия предвижда следващи разговори за премахване на сухопътния контрол на България и Румъния без срок и ангажименти.
Австрия предвижда следващи разговори за премахване на сухопътния контрол на България и Румъния без срок и ангажименти.

Австрия постави пет условия на България и Румъния за пълното им присъединяване към Шенгенското пространство. Напредъкът по тях ще е условие за "последващи разговори" през тази година за премахване на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници.

Това гласи анекс към решението на Европейския съвет от 29 декември, с който бяха отменени проверките по въздушните и морските граници.

Новината идва, след като преди година Нидерландия и Австрия блокираха приемането на България в Шенгенското пространство, в което пътуванията стават без паспортен контрол. През декември 2023 г. и двете страни оттеглиха ветото си.

Първото условие е засилване (поне три пъти) на участието на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex в граничния контрол на България с Турция и Сърбия.

Вече има договорка присъствието на Frontex в Румъния и България да бъде увеличено, а двете страни ще получат допълнително финансиране от Европейския съюз (ЕС).

България и Румъния ще трябва да засилят и контрола на сухопътните граници помежду си, както и Румъния с Унгария, за да се справят с нелегалната миграция.

Следващият ангажимент, който двете държави са приели да спазват, е да приемат бързо търсещите убежище хора, които са влезли на териториите им.

Австрия предупреждава, че ще прави неочаквани проверки на летищата си за пътуващи от България и Румъния. Освен това Виена настоява София и Букурещ да се ангажират с обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 г." Според нея шенгенското пространство не функционира към момента и трябва да бъде реформирано.

Австрия блокираше приемането на България и Румъния заради опасения, че нелегалният мигрантски поток през двете държави ще се увеличи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG