Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Контрол на реда". МВР изкарва повече полицаи по улиците в София заради инциденти с чужденци


Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи (илюстративна снимка).
Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи (илюстративна снимка).

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и жандармерията ще осигурят засилено полицейско присъствие в центъра на София и в района на Центъра за настаняване на бежанци в кв. "Овча купел". Това съобщи пресцентърът на МВР, след като в последните дни имаше общо три инцидента с чужденци.

Само в рамките на последното денонощие първо в социалните мрежи беше разпространен клип как чужденци нападат две момчета и едно момиче, а след това на британски студенти по медицина от пакистански произход беше нанесен побой. И двата инцидента станаха на бул. "Витоша".

МВР реагира с изпращане на повече патрулни екипи на полицията и жандармерията за "контрол на реда" в централната градска част и кв. "Овча купел".

"Мерките са част от предприетите активни действия на полицията за предотвратяване на инциденти като случаите от последните дни, провокирали значителен обществен отзвук", съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Решението беше обявено малко след като зам.-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) призова за свикване на негово извънредно заседание и засилено полицейско присъствие в града.

"Три инцидента за два дни са крайно притеснителна тенденция. Искаме да бъде гарантирана безопасността на гражданите и да не се стига до случаи на отмъщение, на реваншизъм, и ескалация на напрежението", се казва в позиция на Георгиев, разпространена от пресцентъра на ГЕРБ.

Последният инцидент с набитите студенти по медицина е станал около 21.00 часа в петък. Според информацията на полицията те са били нападнати от няколко млади мъже. Двама от чужденците са откарани с леки наранявания в спешната болница "Пирогов", съобщи БНР. Все още няма официална информация за задържани във връзка с някой от инцидентите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG