Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В службата са известни близките отношения". Докъде стигат връзките на Нотариуса в МВР


Колаж с депутатите от ГЕРБ и бивши вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, бившия шеф на ГДБОП Любомир Янев и убития Мартин Божанов - Нотариуса (от ляво надясно).
Колаж с депутатите от ГЕРБ и бивши вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, бившия шеф на ГДБОП Любомир Янев и убития Мартин Божанов - Нотариуса (от ляво надясно).

Може ли антимафиот да е приятел с мафията? Това е един от въпросите, които излизат покрай поредния скандал за търговия с влияние по високите етажи на властта в България. Докато повечето хора питат кои са замесените магистрати, много други следи водят към МВР. А оттам и към парламента.

Едно убийство срина през последния месец общественото доверие в институциите, призвани да разследват и наказват организираната престъпност. То изкара наяве тайни механизми за въздействие върху службите, прокуратурата и съда, градени с години.

Преди да бъде убит, Мартин Божанов - Нотариуса става обект на разследване като предполагаем лидер на престъпна банда, заплашвала магистрати, заграбвала имоти и търгувала с влияние. Убийството му в края на януари повдигна въпроса как един уж обикновен измамник е могъл да се издигне дотам, че дори да манипулира изхода на конкретни дела.

Случаят доведе до създаването на специални комисии в различни институции, както и до серия изслушвания. Покрай това се разбра, че Нотариуса е имал тайни контакти в съдебната власт. Появиха се подозрения, че протекциите му достигат до най-високото ниво в прокуратурата.

На този фон малко по-встрани останаха данните за влиянието на Нотариуса в МВР и по-специално в структурата, заета конкретно с наблюдението и противодействието на мафията - Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

След убийството на Нотариуса на 31 януари, едно от първите разкрития беше, че неговата съпруга - Гергана Божанова, работи като разследващ полицай при антимафиотите в МВР. Факт, който звучи особено абсурдно, предвид факта, че в същото време мъжът ѝ е разследван от същата служба.

Свободна Европа научи, че контактите на Нотариуса всъщност са се простирали до най-високото ниво в ГДБОП. Два независими един от друг източника потвърдиха, че приживе Нотариуса е имал близки приятелски отношения с бившия директор на ГДБОП Любомир Янев. Нещо повече - Янев не е отрекъл това пред прокурорите, разследващи престъпната дейност на Божанов.

Самият Янев отказа да коментира темата, след като беше потърсен по телефона от Свободна Европа. Той каза единствено, че политиката на МВР не му разрешава да прави медийни изявления, без те да са съгласувани с ръководството.

Затова Свободна Европа отправи писмени въпроси до пресцентъра на вътрешното министерство във връзка с информацията за познанството между Янев и Нотариуса. До публикуването на този текст обаче не бяха получени отговори.

Ето защо е важно да знаем какво е било естеството на отношенията между двамата:

  • В момента Любомир Янев работи в отдела на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. Информацията, че е имал близки отношения с Божанов го поставя в ситуация на конфликт на интереси.
  • По-важен е въпросът дали влиянието на Нотариуса се е простирало и над Янев. Защото кариерното му израстване в МВР е свързано с висши политически кадри на ГЕРБ. Става въпрос за бившите вътрешни министри и настоящи депутати Младен Маринов и Христо Терзийски. И ако с убийството на Божанов се прикриват следи, кой има интерес то да не бъде разкрито?

Тъй като към момента липсват отговори на тези въпроси, нека просто се върнем назад във времето - към фактите, с които разполагаме.

Кариерата на Любомир Янев в МВР

Янев е възпитаник на Академията на МВР в София и завършва право в Югозападния университет в Благоевград. Влиза в системата на МВР като младши разузнавач в столичното 9-о Районно полицейско управление (РПУ) в жк "Люлин" през 2003 г. В годините назад този квартал често е бил определян от висши полицейски началници като люпилня за криминални авторитети.

Именно с "Люлин" е свързана и част от миналото на Нотариуса. Той е живял там и съществуват данни, че в началото на кариерата си на предполагаем имотен измамник е участвал в схеми за придобиване на апартаменти и в този жилищен комплекс. Първите медийни разследвания за тази престъпна дейност на Божанов датират от 2004 г.

Оттук нататък нека за малко да изоставим Нотариуса и да видим как кариерата на Янев в МВР се развива успоредно с израстването на настоящия депутат от ГЕРБ Младен Маринов.

Между 2004 и 2015 г. Янев се изкачва в йерархията в СДВР. Краят на този период съвпада с влизането на Младен Маринов в ръководството на дирекцията. През 2015 г. Янев преминава в ГДБОП, където оглавява сектор към отдел "Контратероризъм", а година по-късно оглавява целия отдел.

През 2017 г. Маринов става главен секретар на МВР, а през 2018 г. е избран за министър на вътрешните работи. Година по-късно Янев е повишен до зам.-директор на ГДБОП, а през лятото на 2020 г. Маринов го назначава и за директор на антимафиотите.

През същата 2020 г. идва смяна на министерския пост в МВР. Тя се случва след полицейското насилие над протестиращи срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и бившия главен прокурор Иван Гешев. Начело на вътрешното министерство застава Христо Терзийски, дотогавашен ръководител на Главната дирекция "Национална полиция".

Терзийски оставя Янев начело на ГДБОП, но след края на управлението на ГЕРБ (2017 - 2021 г.) шефът на антимафиотите е отстранен от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Той назначава на мястото на Янев Калин Стоянов. Днес Стоянов е вътрешен министър, а Маринов и Терзийски са депутати от ГЕРБ.

Как съпругата на Нотариуса влиза в ГДБОП

Съпругата на Нотариуса - Гергана Божанова, постъпва на работа в ГДБОП през пролетта на 2021 г. Това става след спечелен от нея външен конкурс. Тоест, дадена е възможност на външен за системата човек да стане разследващ полицай в една от елитните служби на МВР.

Формално назначаването ѝ става с подписа на Рашков, но конкурсът е подготвен и проведен по време на предишното ръководство на министерството, докато на власт е редовното правителство на ГЕРБ.

Настоящият директор на ГДБОП Явор Серафимов вече неведнъж каза пред медиите, че такива външни конкурси по принцип не се правят в службата.

"Янев е бил близък с убития Мартин Божанов. Оттам можем да направим извод за това, че неслучайно е открит външен конкурс за съпругата на Божанов в ГДБОП по времето на министър Христо Терзийски", коментира пред Свободна Европа Рашков, който в момента е депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

След смяната на Янев със Стоянов начело на ГДБОП, малко по-късно през същата 2021 г. Гергана Божанова е уволнена. Причината е, че достъпът ѝ до класифицирана информация е отнет заради невярно посочени от нея обстоятелства при проверката ѝ за надеждност. Тя обаче печели дело срещу МВР и се връща обратно в службата. В момента тя продължава да е разследващ полицай там, но е в отпуск по майчинство.

"В службата са известни близките отношения на Янев с Божанов. Неслучайно аз бях отстранил Янев като директор на ГДБОП. Сега разбирам, че сегашният министър Стоянов го е изпратил да работи в отдела за криминални престъпления в СДВР, където се разследва и убийството на самия Божанов", добави Рашков.

И задава въпроса: "Дали не искат там по този начин Янев да въздейства, съдейства или нещо друго, за да не се разкрие това убийство?"

ГДБОП и теч на информация

През последните седмици Рашков нееднократно каза, че по неговото време в МВР от ГДБОП е имало теч на информация към предполагаемата група на Нотариуса. Тя става обект на интерес от страна на службата едва след като Рашков лично се среща с пострадали от дейността на Божанов. Сред тях са съдия Владислава Цариградска и бившата Мис България Ивайла Бакалова.

Цариградска е заплашвана от Нотариуса във връзка с дело, което е гледала. Бакалова е изнудвана за пари от него, за да бъде освободен мъжът ѝ Веселин Денков, задържан от специализираните прокуратура и съд по обвинение в лихварство.

Сред основните свидетели срещу Божанов се оказа бившата му съпруга Адриана Симеонова. Рашков твърди, че заради теча на информация от ГДБОП по случая тя е била заплашена буквално пред сградата на службата, след като е разпитана вътре.

В онзи момент директор на антимафиотите е сегашният вътрешен министър Стоянов. Днес той отрича да информация от разработката срещу Нотариуса да е била предавана на разследваната група. Стоянов определя твърденията на Рашков за теч на информация като "внушение".

Тезата на Рашков, че Божанов е имал достатъчно контакти в ГДБОП, за да разбере какви данни събира службата срещу него, обаче се подкрепя от още един факт. Един от активните участници в изнудването на Бакалова и Денков е адвокат Емил Писков. Той е бивш служител тъкмо на ГДБОП, а и на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"В ГДБОП бивш служител е бил и адвокат Писков. При това положение налице ли са условия за теч на информация от ГДБОП, когато започва проверката на всички сигнали, свързани с Божанов, през 2021 г.? Мисля си, че всеки здравомислещ човек може да даде един-единствен отговор - да, точно така е", каза още той.

Секретен сътрудник ли е Божанов

Усещането, че Нотариуса може да се е ползвал с особена защита на високо ниво в МВР, се засилва и от хипотезата, че той може да е бил секретен сътрудник на полицията.

Първият, който постави въпрос в тази посока, беше Николай Стайков от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ). Именно АКФ публично оповести през лятото на 2021 г. схемата на Нотариуса за влияние в специализираните съд и прокуратура, чрез която е изнудвал Бакалова и Денков.

Секретните сътрудници имат особен статут, който често включва представители на криминалния контингент да подпомагат с информация органите на реда. Това обаче не предполага МВР да прикрива престъпна дейност.

Депутатите от ПП-ДБ Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев вече официално поискаха министерството да изясни този въпрос, но оттам им отговориха, че става въпрос за класифицирана информация. Доколкото самоличността на тези сътрудници сама по себе си е секретна, този отговор би могъл да се тълкува и като косвено потвърждение.

Временната анкетна комисия за проучване на дейността на Нотариуса все пак реши да поиска от МВР да декласифицира тази информация и да я предостави на парламента.

"Ако се окаже, че Мартин Божанов е бил сътрудник на органите на реда, пита се в задачата - органите на МВР са го поддържали този човек, те са го предпазвали, давали са му свобода да извършва престъпления? Нека се обърне внимание какво е състоянието на МВР, способно ли е то да поддържа свои сътрудници в рамките на закона или не", каза Рашков пред Свободна Европа.

Връзката на МВР с Петьо Еврото

За връзките на Нотариуса с МВР говорят и данните на АКФ, че служители на полицията са гравитирали около Божанов и неговия таен магистратски "Клуб SS" в района на закритите вече специализирани прокуратура и съд.

Подобна е ситуацията с несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета", свързван с друг брокер на влияние в съдебната система - издирваният бивш следовател Петьо Петров - Еврото.

За него съществуват множество данни, че се е ползвал от своеобразна полицейска охрана, но МВР тази седмица отрече вътрешната проверка по случая да е установила такова нещо.

Само че по-рано, още докато Нотариуса беше жив, самият Младен Маринов беше уличен във връзка със схемата на Еврото. Това се разбра в рамките на друга проверка на ГДБОП по времето на Рашков. Отново през 2021 г. антимафиотите се заеха със сигналите на асансьорният производител Илия Златанов, че негови активи са откраднати от Еврото и тогавашната му жена Любена Павлова.

Сред откраднатите от Златанов активи се оказа и луксозен високопроходим пикап, придобит впоследствие от дъщерята на Маринов.

"Не трябва да забравяме, че докато е бил вътрешен министър, Младен Маринов е бил сезиран с жалби и молби за съдействие от [бизнесмена] Златанов. Маринов обаче не е обърнал абсолютно никакво внимание", припомни по този повод Рашков. И добави: "Той досега мълчи по този въпрос. Публично известно е, че той лично е ползвал този джип. Аз не мога да го докажа, но много хора твърдят това."

Сред въпросите, които Свободна Европа изпрати на МВР, бяха и тези дали ръководството на министерството е уведомено за познанството на Любомир Янев с покойния Мартин Божанов и извършена ли е вътрешна проверка по този повод.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG