Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР твърди, че патрулки само са "престоявали" пред "Осемте джуджета", но не са охранявали Еврото


Ресторант "Осемте джуджета"
Ресторант "Осемте джуджета"

Полицейски автомобили са престоявали пред ресторант „Осемте джуджета“ между януари 2018 и март 2021 г., но няма доказателства полицаи да са охранявали заведението и собствениците му. Това се казва в съобщение на МВР от сряда.

Новината идва, след като през 2020 г. в разследването на Антикорупционни фонд (АКФ) собственика на фирмата за асансьори „Изамет“ Илия Златанов разказа, че е станал жертва на схема за изнудване и изземване на бизнеса му, в която участват магистрати. Като централна фигура в нея той посочи бившия следовател Петьо Петров – Еврото, който беше собственик на ресторанта „Осемте джуджета“. В разследването Златанов каза, че ресторантът и самия Петров са били охранявани от полицията, както и че пред заведението винаги е имало полицейски автомобил.

„В доклада на дирекция „Инспекторат“ се посочва, че в периода от 01.01.2018 до 31.03.2021 г. е осъществяван престой на служебни полицейски автомобили в близост до ресторанта. Комисията не е намерила доказателства за пряка ангажираност на полицейски служители в охраната на заведението и наемателите му“, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

В него се казва още, че проверката е констатирала занижен контрол, както „различни дисциплинарни нарушения, свързани с реда на извършване на обход на патрулите“. Проверката по случая пък е била постановена през лятото на 2021 г. от тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

МВР съобщава още, че настоящият вътрешен министър Калин Стоянов е разпоредил проверка след разпространени снимки на хора, за които се твърди, че са полицейски служители и са „осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти“.

За случая с „Осемте джуджета“ и влиянието на Петьо Еврото в съдебната система повторно се заговори, след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, който също беше свързан с подобна схема за влияние. Този случай доведе до множество разкрития за предполагаем чадър над Нотариуса и Еврото.

Така се разбра също, че в прокуратурата съществува данни, че двете предполагаеми групи за търговия с влияние в съдебната система са свързани и с бившия главен прокурор Иван Гешев, и с настоящия Борислав Сарафов. Парламентът и ВСС създадоха комисии, които да проучват връзките на Нотариуса, но не и за „Осемте джуджета“.

Преди седмици бившата районна прокурорка Невена Зартова разкри, че в рамките на разследване срещу Еврото, започнало през миналата пролет, в негови жилища са намерени чували с чернови на прокурорски постановления, флашки, дискове, компютри и касети с компромати. Тя описа тези разкрития като "най-голямата корупционна схема" в съдебната система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG