Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямата корупционна схема". Съдия Цариградска призова за защита на прокурор Зартова


Съдия Владислава Цариградска говори пред временната парламентарна комисия за Нотариуса пред погледа на прокурор Невена Зартова.
Съдия Владислава Цариградска говори пред временната парламентарна комисия за Нотариуса пред погледа на прокурор Невена Зартова.

На бившата районна прокурорка на София Невена Зартова спешно да бъде осигурена защита. Това призова съдия Владислава Цариградска по време на изслушването си в четвъртък във временната парламентарна комисия за проучване на убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса.

Това става седмица, след като Зартова подаде оставка от ръководния пост в Софийската районна прокуратура (СРП) под натиска на временния главен прокурор Борислав Сарафов. Преди това той разпореди пълна ревизия на делата в СРП. Сарафов вече инициира и две дисциплинарни производства срещу Зартова.

Публично известно е, че миналата пролет в Районната прокуратура започна разследване срещу заподозрения за аферата "Осемте джуджета" бивш следовател Петьо Петров-Еврото. По него бяха събрани свидетелски показания за връзка със схемата на самия Сарафов. След уволнението на бившия главен прокурор Иван Гешев обаче делото беше иззето от Софийската градска прокуратура и прекратено като незаконно.

След убийството на Нотариуса на 31 януари прокуратурата разпространи информация за редица преписки и дела, свързани с него, които са били прекратявани в СРП в годините назад. След като подаде оставка, Зартова отрече да е осигурявала чадър над Божанов и каза, че повечето от тези производства са били разглеждани преди тя да оглави Районната прокуратура.

"Мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия", каза Цариградска в петък.

Тя отвърна на призив на зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид "да говори, а не да мълчи" и да сподели имена на конкретни магистрати, свързани с Нотариуса.

Председателят на временната комисия Никола Минчев (ПП-ДБ) и заместникът му Хамид Хамид (ДПС).
Председателят на временната комисия Никола Минчев (ПП-ДБ) и заместникът му Хамид Хамид (ДПС).

В началото на заседанието, съдията, за която е публично известно, че през 2019 и 2020 г. е заплашвана от Божанов и става мишена на клеветническа кампания от таблоидни сайтове, отказа да седне до Зартова. Цариградска каза, че професионалната ѝ етика не позволява да седи до магистрат, който може да е улеснил действията на "адска машина" за компрометиране и изнудване на колеги.

Въпреки това съдията обърна внимание на депутатите, че "след това заседание трябва да се погрижите за сигурността на г-жа Зартова".

"В чисто човешки план аз се притеснявам за нея. Ще ѝ дам телефона си, за да ѝ предложа своята помощ, ако това е необходимо", добави Цариградска, докато Зартова седеше зад нея.

В последните седмици, след убийството на Божанов, заплашваната от него съдия даде серия от интервюта и беше изслушана от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Членовете ѝ създадоха и специална комисия, която да провери връзките на Нотариуса със съдии.

"С бетонирани крака на дъното на язовира"

Успоредно с това, заплахите срещу Цариградска зачестиха. В четвъртък тя разказа в парламента, че Окръжният съд в Плевен, в който тя правораздава, продължава да получава подобни съобщения и в момента. Окръжната прокуратура в града образува проверка по-рано тази седмица.

"Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпругът ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира", гласи един от последните имейли, адресирани до нея.

"Нотариуса е мъртъв от 31 януари, кой ме заплашва и кой иска аз да мълча", попита риторично Цариградска и подчерта, че преди нея депутатите от временната комисия за Нотариуса е трябвало да изслушат Сарафов.

Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

По думите ѝ "със сигурност последните трима главни прокурори или са експлоатирали тази мрежа за медийни компромати, или с бездействие ми пречат като пострадал да преследвам и разкрия цялата тази мрежа".

Тя за пореден път припомни думите на Сарафов от миналото лято пред ВСС, че предшественикът му Гешев е използвал "две определени медии", за да им праща публикации, по които после прокуратурата да се самосезира срещу конкретни хора.

В тази връзка Цариградска посъветва депутатите да го попитат кои са тези медии и предложи да поканят на изслушване шефа на прокурорския пресцентър Веселин Иванов. Миналата седмица тя разкри, че е получила чрез посредник съобщение от него "да се кротне".

"Аз чакам да разбера - какво, ако не се кротна", добави Цариградска.

"Най-малкото, което рискувам, е дело за клевета"

След нея беше изслушана прокурор Невена Зартова. Непосредствено преди заседанието на комисията се оказа, че заедно с нея са поканени и вече бившите ѝзаместници Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Те също подадоха оставки миналата седмица, разграничавайки се от Зартова.

И петимата отрекоха да са осигурявали някаква протекция на Нотариуса. Не пожелаха и да посочат имена на магистрати, за които знаят, че са били свързани с него.

За разлика от колегите си обаче, Зартова беше по-словоохотлива по отношение на воденото миналата пролет в СРП разследване срещу Петьо Еврото.

Тя описа дейността му, свързана с бившия ресторант "Осемте джуджета", като "най-голямата корупционна схема", ставала обект на досъдебно производство в съдебната система.

Прокурор Невена Зартова
Прокурор Невена Зартова

По този повод Зартова за пореден път публично отбеляза, че си обяснява атаката на Сарафов срещу нея именно с това дело. Не пожела обаче да коментира събраните по него доказателства, защото "най-малкото, което рискувам, е дело за клевета".

"Ако някой от Софийската градска прокуратура благоволи да води разследване, аз ще свидетелствам", декларира обвинителката.

И добави, че магистратите, свързани с Еврото "с гордост наричаха себе си семейство". "На мен ми беше предложено да стана част от това семейство, но аз отказах. Такова семейство определено съществуваше", разказа Зартова.

На повтарящи се въпроси във връзка с Божанов обаче, тя каза, че до момента е видяла само "коридорни клюки" в медиите и липса на конкретни факти. Посъветва депутатите да повикат на изслушване прокурорите решавали преписки и производства за Нотариуса преди 2020 г., когато тя оглавява СРП. По думите ѝ 98% от тези случаи са преди нейния мандат.

"Нещата в съдебната система не са алармиращи или притеснителни, както ги нарекохте, те са зловещи", обобщи тя пред депутатите, но отново без конкретика.

"Тези прокурори направиха цирк"

В края на заседанието дойде редът и на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис, който разкри пред "24 часа", че е бил изнудван от Нотариуса и приближения му адвокат Велимир Атанасов.

Последният е сочен и от Цариградска като участник в схемата заедно с адвокат Калин Чанков. Зартова пък не отрича, че от години поддържа приятелски отношения с Атанасов.

"Такова нещо не съм преживявал. Тези прокурори направиха цирк. Те търсиха от вас амнистия. Те искат за втори път да ни съдят пред вас, след като не успяха с хайката на Божанов, Атанасов и това лице Зартова. Имотът, за който ни рекетираха, е собствен имот", каза Каламарис.

Колегата му Анастасиос Дикос вече публично разказа, че през последните две години групата на Нотариуса ги е изнудвала с помощта на данъчните и СРП. Потърпевшо е било дружеството "Данаос девелъпмънт", собственост на Джон Кустас - гръцки корабен магнат, съдружник в ИКЕА и "София Ринг Мол" и инвеститор в строителен бизнес в България.

Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис
Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис

Дикос и Каламарис са били обвиняеми за това, че са се сговорили да измамят араби с негодна виза за строеж в свой имот. По думите на адвокатката им, която също беше в залата, всичко е било изфабрикувано.

"Решението тези четиримата да ги няма, е много правилно, но е малко - дисциплинарно трябва да бъдат уволнени", каза Каламарис за заместниците на Зартова. "Не сме платили един лев, за да се справим. Не защото сме стиснати, а защото сме в правото си. Ако искате да помогнете на България, ние сме до вас, да го направим заедно."

Двамата гърци имаха най-много претенции към единия от заместниците на Зартова - Борислав Георгиев.

"Тези господа не ги познавам. Наказателен процес се развива в съдебната зала и в кабинетите на магистратите. Аз съм си свършил работата и съм бил проверяван от Инспектората на ВСС по конкретното дело", декларира той.

Според адвокатката на Каламарис и Дикос обаче по случая за адвокат Атанасов са важали привилегировани правила, на което обвинителят отвърна, че законът е бил спазен.

В края на заседанието стана ясно, че временната комисия е получила писмо от бившия зам.-директор на Националната следствена служба Ясен Тодоров, че иска да бъде изслушан. Неговото име беше споменато в списък с неясен произход, в който са магистрати, посещавали частния клуб на Нотариуса SS club.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG