Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това беше неудобно". Нотариуса се е хвалил с близостта си до Гешев и заместниците му, каза Бакалова


Ивайла Бакалова и Веселин Денков по време на изслушването им в парламента в четвъртък.
Ивайла Бакалова и Веселин Денков по време на изслушването им в парламента в четвъртък.

Убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса се е хвалил както с близостта си до бившия главен прокурор Иван Гешев, така и до неговите заместници. Това заяви в четвъртък Ивайла Бакалова пред депутатите от временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Божанов.

Твърдението ѝ идва на фона на взаимните обвинения, които си разменят Гешев и временният наследник на поста му Борислав Сарафов, който преди беше негов заместник. Сарафов наскоро заяви публично, че предшественикът му "излиза пред скоби" в кръговете около Божанов и Петьо Петров - Еврото, уличен в аферата "Осемте джуджета". А Гешев припомни, че именно Сарафов е заснет с Еврото пред едноименния ресторант.

Бившата Мис България Бакалова и бизнесменът Веселин Денков бяха поканени на изслушване в комисията, тъй като бяха герои в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), разкрило през 2021 г. влиянието на Нотариуса в закритите вече специализирани съд и прокуратура.

В рамките на разследването "Списък за бърз контрол" Бакалова записва разговори с различни хора, които я убеждават да плати пари, за да освободят Денков от ареста, с когото тогава живеят заедно. Сред тези, с които тя обсъжда възможностите за освобождаването на Денков, са Мартин Божанов, адвокатът и бивш антимафиот Емил Писков и Яне Янев, бивш депутат и екссъветник на Бойко Борисов, докато беше премиер.

След назначаването на Бойко Рашков за служебен вътрешен министър през май 2021 г., Бакалова се среща с него, за да му разкаже как е била изнудвана. След това ГДБОП прави разработка срещу Нотариуса. В края на 2022 г. тя е предадена на Софийската градска прокуратура (СГП), която в момента разследва предполагаемата група на Божанов за заплахи срещу магистрати, имотни измами, пране на пари и търговия с влияние.

Докато МВР е проверявало Нотариуса, са били събрани няколко папки с информация за него, включително и данни къде държи флашки с компромати за магистрати, разказа Бакалова пред депутатите в четвъртък. По думите ѝ след смяната на Рашков начело на МВР през юни 2022 г. тези данни са се "изгубили".

"Тогава беше казано къде Божанов си държи флашките с компромати. В един момент се смени министърът и всичко приключи. Според мен тази папка се изгуби - дали в ГДБОП, или в прокуратурата… Доста хора казаха доста неща", каза Бакалова.

Тя добави, че след смяната на Гешев със Сарафов начело на прокуратурата тя е била поканена да даде показания в СГП:

"Там казах нещо, което не беше много приятно. Казах, че самият Божанов в разговор ми е казвал, че не е близък само с главния прокурор, а и с неговите заместници. Като че ли това беше неудобно на тези, които ме разпитваха, защото всеки си пази работата."

Веселин Денков разказа, че още през 2016 г. е получил предупреждение от свои приятели, че ще има проблеми със Специализираната прокуратура, ако не плати 100 000 лева. Тогава той е бил свидетел по старо дело срещу група за лихварство, по което по думите му е бил "пришит" като обвиняем, след като е отказал да плати.

Това се е случило, след като в рамките на два дни няколко свидетели изведнъж са го посочили като замесен и му е било повдигнато обвинение. Успоредно с това срещу него се е активирала антикорупционната комисия.

Денков свързва активността на разследващите срещу себе си със своето участие в протестите срещу Гешев и бившия премиер Бойко Борисов през лятото на 2020 г. По думите му повечето разпити, водени във връзка с обвинението му, са били свързани с подозренията, че финансира тези протести. Впоследствие не е ясно какво се е случило с тези показания, каза адвокатката му Ина Лулчева.

Денков е задържан в края на август 2020 г., след като се е видял с председателя на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, за да му разкаже, че е изнудван. Цацаров го е посъветвал да подаде официален сигнал, а след като го направил, Денков бил обявен за издирване и доброволно се е прибрал от почивка,з а да бъде задържан. След това е прекарал около година и половина в следствения арест и под домашен арест.

По време на задържането му едни и същи специализирани съдии са разглеждали мерките му за неотклонение, отхвърляйки молбите му да бъде освободен с идентични мотиви. Сред тях Денков посочи бившия председател на двете спецсъдилища Георги Ушев и близката до Цацаров Галя Георгиева, която преди беше член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Налице е необичайно съвпадение на съставите, които разглеждат мерките за неотклонение и се произнасят с мотиви, които нямат нищо общо със същинската преценка", каза Лулчева.

Като пример даде мотив от едно от десетината определения, с които Денков е оставян за решетките, където се е посочвало, че чистото му съдебно минало е без значение, защото и неосъжданите могат да извършат престъпление.

"Когато се искаше задържането на Денков, имаше двама анонимни свидетели, които твърдяха, че той финансира протестите, въпреки че това няма общо с предмета на делото – лихварство. После тези свидетели изчезнаха", спомни си още Лулчева.

Това е и причината Денков да си обяснява случилото се с него с политическа намеса. Бакалова пък призова депутатите да не отбягват "слона в стаята", че Нотариуса няма как да е действал без политически чадър. Това предизвика недоволството на депутати от ГЕРБ, които възразиха, че това не са факти, а предположения.

Денков и Бакалова няколко пъти бяха призовани да разкрият имената на хората, които са ги предупреждавали, че ще имат проблеми със спецпрокуратурата. Те отказаха да назоват приятелите си, с които са говорили по темата, за да не им навлекат проблеми. Споменаха обаче убития миналата година Алексей Петров, който също се е срещал с Денков и го е посъветвал да си плати на изнудвачите.

Бакалова обърна внимание на депутатите, че ако наистина искат да разкрият как функционират схемите за влияние в съдебната система, не трябва да се фокусират само върху Нотариуса, а и върху бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Той изчезна миналата пролет, след като срещу него започна разследване в Софийската районна прокуратура.

Впоследствие СГП иззе разследването и го прекрати като незаконно, тъй като се оказа, че СРП е разследвала потенциалните връзки на Еврото с висши прокурори, въпреки че няма правомощия да се занимава с магистрати. Сред хората, за които бяха събрани уличаващи показния, беше настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG