Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чували с прокурорски постановления, флашки, касети. Как е работила мрежата за влияние на Петьо Еврото


Прокурор Невена Зартова
Прокурор Невена Зартова

Чували с копия на прокурорски постановления, касети и флашки с компромати. И човек, който пази, събира и създава мръсни тайни за магистрати. Залог на тези отношения са реални човешки съдби. Какво означава да влезеш в Семейството на Петьо Петров - Еврото?

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса провокира серия от събития, които повдигат завесата около мрежа от зависимости и корупция в съдебната система. Засега на прицел е основно бившата районна прокурорка на София Невена Зартова.

Зартова подаде оставка от ръководния пост под натиска на временния главен прокурор Борислав Сарафов. Преди това той разпореди пълна ревизия на делата в Софийската районна прокуратура (СРП). Сарафов инициира и две дисциплинарни производства срещу Зартова.

През май 2023 г. ръководената тогава от Зартова СРП започва разследване срещу бившия следовател Петьо Петров - Еврото, заподозрян по случая "Осемте джуджета". В хода на разследването са събрани свидетелски показания, които уличават Сарафов във връзки с Еврото. След уволнението на бившия главен прокурор Иван Гешев делото е иззето от Софийската градска прокуратура (СГП) и прекратено като незаконно.

Сега основният въпрос е дали доказателствата за влиянието на Еврото, събрани от СРП, все още са в пълен обем и дали те ще бъдат обект на задълбочено и обективно разследване.

Миналата седмица прокурор Зартова беше изслушана от депутатите във временната комисия за проучване на убития Мартин Нотариуса. Там тя каза, че магистратите, свързани с Еврото, "с гордост наричаха себе си Семейство".

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Невена Зартова за Семейството на Петьо Петров в съдебната власт и неговото влияние.

Най-важното от интервюто

"В София се извършиха претърсвания и изземвания на няколко адреса, които са обитавани от Петьо Петров - Еврото в последните години и там се намериха множество вещи и предмети, които подкрепиха казаното от свидетелите. Намериха се чували с копия на прокурорски постановления. Чували. Не един и не два."

"В разпити на свидетели се сочеше това нещо – че се идва в заведението ["Осемте джуджета"], че се носят постановления, че те се преглеждат, "одобряват" и след това поемат съответния си път."

"Напълно е възможно да е имало компромати и спрямо самия [Иван] Гешев, тъй като аз знам, че Петьо Петров работи точно по този начин. Така че е възможно през 2022 г. това да е било пречката да не се случи разследването [срещу Еврото]."

"Когато стана ясно от показанията на свидетелите, че това не са просто хвърлени в пространството твърдения, а те се подкрепят едно от друго и водят до обосновано предположение, че би могло да е налице деяние, извършено от магистрати, нормално е да ме притесни. И то - от висшестоящи магистрати."

"Членовете на Семейството се подкрепят, помагат си. Точно като в нискобюджетен мафиотски филм. Помагат си във всеки един случай."

"Те са длъжни да си оказват помежду си съдействие при решаването на конкретни дела и преписки: как да бъде решена една преписка, на кого да се повдигне обвинение, кога да са се повдигне обвинение, кога да се прекрати едно производство и дали да се прекрати, колко да се бави това производство."

"Това не е ли страшно? Името на едната група да се свързва с бившия главен прокурор, а името на другата група да се свързва с настоящия и.ф. [главен прокурор]. За мен това е страшно и за мен това говори за една тотално, ама тотално неработеща съдебна система."

"Паралелно деловодство"

По думите на бившата районна прокурорка на София в рамките на разследването срещу Петьо Еврото колегите ѝ са открили в два апартамента в близост до несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета" "чували с копия на прокурорски постановления". На тези и други адреси са били намерени още флашки, видео и аудиокасети, компютри, камери.

Преди да изчезне, Петров използваше този ресторант като офис и свидетели твърдят, че в него са виждали и настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, и предшественика му Иван Гешев, а и други висши прокурори. Има и показания за това, че Еврото е заснемал срещите си с магистрати, както и сцени със сексуален характер с тяхно участие, за да ги изнудва впоследствие.

"В София се извършиха претърсвания и изземвания на няколко адреса, които са обитавани от Петьо Петров-Еврото в последните години и там се намериха множество вещи и предмети, които подкрепиха казаното от свидетели. Намериха се чували с копия на прокурорски постановления. Чували. Не един и не два", каза Зартова.

Обвинителката оприличи намереното като "паралелно деловодство" на прокуратурата. Тя уточни още, че свидетели са разказали, че "се идва в заведението ["Осемте джуджета"], че се носят постановления, че те се преглеждат, "одобряват" и след това поемат съответния си път".

В рамките на описаната схема за влияние, "преди да бъдат официално изведени от деловодството на прокуратурата, [постановленията] минават на одобрение през този човек [Петьо Еврото] или през негови приближени, след което се извеждат официално с подпис и печат от деловодството и вече стават факт".

Всички тези доказателства, събрани от СРП, бяха изпратени през юни 2023 г. на Върховния касационен съд (ВКС), който да ги съхранява до назначаването на Даниела Талева за специален прокурор по механизма за разследване на главния прокурор.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обаче забави нейното официално назначение, а през това време Софийската градска прокуратура изиска от СРП делото за Еврото. След това СГП изиска от ВКС и всички доказателства по него, включително тези, които уличават Сарафов за участие в схемата. Самият Сарафов пък наследи временно поста на главен прокурор.

Делото срещу Еврото, започнато в СРП, беше прекратено, а срещу прокурор Константин Сулев, повдигнал на Петров първоначалните обвинение, беше образувано дело за длъжностно престъпление.

Накрая се оказа, че един и същ прокурор - Йордан Петров от СГП, е прекратил разследването срещу Петьо Еврото, проверявал е действията на СРП по него, а сега разследва и групата на убития Мартин Нотариуса.

Хонорар, ако си от Семейството

По отношение на начина, по който е функционирала групата около Петьо Петров, прокурор Зартова вече няколко пъти каза, че в съдебната система съществува кръг, който нарича себе си Семейството. Тя сподели още миналата седмица в парламента, че и на нея също ѝ е предлагано да влезе в него, но е отказала.

"Членовете на Семейството се подкрепят, помагат си. Точно като в нискобюджетен мафиотски филм. Помагат си във всеки един случай", каза Зартова пред Свободна Европа.

По думите ѝ "те са длъжни да си оказват съдействие при решаването на конкретни дела и преписки". Това включва "как да бъде решена една преписка, на кого да се повдигне обвинение, кога да са се повдигне обвинение, кога да се прекрати едно производство и дали да се прекрати, колко да се бави това производство".

Зартова каза, че "връзките между членовете на това Семейство се държат с пари или с компромати, или и с двете". Тя е получила покана да влезе в кръга през 2018 г.

"Зависимостта започва на входа на Семейството. А изход от тази зависимост няма", добави Зартова с уточнението, че офертата към нея е била за "месечен хонорар" от 5000 лева.

"Това не е ли страшно? Името на едната група да се свързва с бившия главен прокурор, а името на другата група да се свързва с настоящия и.ф. [главен прокурор]. За мен това е страшно и за мен това говори за една тотално, ама тотално неработеща съдебна система", обобщи на финала на разговора Невена Зартова по повод взаимните обвинения, които публично си разменят Гешев и Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG