Връзки за достъпност

Извънредни новини

Таен свидетел срещу Петьо Еврото е заплашен. Следите водят до прокурор, който разследва Мартин Нотариуса


Мартин Божавно-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото.
Мартин Божавно-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото.

Таен свидетел, разпитан по разследването срещу бившия следовател Петьо Петров-Еврото заради аферата "Осемте джуджета", е получил заплахи през миналото лято. Това се е случило, след като достъп до скритата самоличност на свидетеля е имал прокурор, който в момента разследва предполагаемата група на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Това става ясно от официален отговор на Върховния касационен съд (ВКС) до неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), разкрила схемата мрежите за влияние около Еврото през 2020 г. и около Нотариуса през 2021 г.

Информацията за заплашения таен свидетел идва на фона на разкритието, че още миналото лято всички доказателства от разследването срещу Еврото, включително уличаващи временния главен прокурор Борислав Сарафов, са върнати от ВКС на прокуратурата.

Съдбата на тези доказателства е от ключово значение, след като самата прокуратура обяви, че разследването срещу Еврото е водено незаконно в Софийската районна прокуратура (СРП) през миналата пролет. Мотивът е, че по него са събирани доказателства за корупция на висши прокурори, а това е от компетентността единствено на Софийската градска прокуратура (СГП).

След уволнението на бившия главен прокурор Иван Гешев и временното назначение на дотогавашния му заместник Сарафов на неговия пост, СГП иззе делото срещу Еврото и го прекрати. Преди седмица държавното обвинение разпространи информация, че всъщност разследването на СРП е било водено тенденциозно срещу Сарафов под давлението на Гешев.

Тази констатация беше направил прокурор Йордан Петров от СГП още през миналата есен. Именно Петров сега е и в екипа, който разследва предполагаемата група за търговия с влияние в съдебната система на убития в края на януари Нотариуса, писа "Капитал".

Сега става ясно, че точно Петров е получил достъп до показанията на таен свидетел срещу Еврото, които СРП е изпратила на ВКС по линия на механизма за разследване на главния прокурор. Самият Йордан Петров разкри пред бТВ, че въпросният таен свидетел е близкият до Нотариуса адвокат Велимир Атанасов.

Както Свободна Европа писа, всички доказателства, уличаващи Сарафов в предполагаема корупция по аферата "Осемте джуджета" са изпратени още през юни 2023 г. от СРП на ВКС. След уволнението на Гешев обаче, СГП изисква тези доказателства, а Върховният съд ги предоставя с мотива, че не иска да пречи на продължаването на разследването.

В онзи момент специалният прокурор Даниела Талева, избрана да разследва сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници, все още не беше официално назначена от Прокурорската колегия на ВСС. Заради забавеното ѝ назначение ВКС решава да върна доказателствата, събрани от Районната прокуратура, на колегите им от СГП.

Преди ден БНР съобщи, че Талева на свой ред ги е изискала от Градската прокуратура и в момента проверява дали има достатъчно данни за образуване на разследване срещу Сарафов.

На целия този фон във вторник АКФ съобщи, че таен свидетел срещу Еврото, чиито показания са били сред доказателствата срещу Сарафов във ВКС, се е оплакал миналата година в съда, че е получил заплашително писмо. Последвалата проверка е установила, че към онзи момент единствено прокурор Йордан Петров е имал достъп до самоличностите на тайните свидетели по случая.

"Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса за криминално влияние в правосъдието", коментира Андрей Янкулов от АКФ.

Името на заплашения таен свидетел не е посочено от ВКС. Съдът уточнява, че потърпевшият е заявил в сигнала си за заплахата, че тя показва, че самоличността му е била разкрита.

"Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор [Талева]. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата", припомня Янкулов, който е бивш прокурор.

От АКФ допълват, че след връщането на доказателствата за Сарафов от ВКС в прокуратурата, където те попадат във "фактическата власт" на редови прокурор, подчинен на самия Сарафов. Според неправителствената организация това въпроса "за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор".

Всички тези разкрития стават на фона на поредния скандал за търговия с влияние в съдебната власт, развихрил се след убийството на Нотариуса на 31 януари. Сарафов вече свърза публично Гешев с кръговете около Мартин Божанов и Петьо Петров, а Гешев припомни, че не той, а наследникът му е сниман с Еврото пред бившия ресторант "Осемте джуджета. Ексследователят Петров е в неизвестност от миналия май, когато избяга при акция на СРП и ГДБОП в опит да бъде задържан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG