Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Създава спънки". Как доказателствата срещу Сарафов за "Осемте джуджета" се оказаха под негов контрол


Временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов
Временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов

Доказателствата, които уличават временния главен прокурор Борислав Сарафов в участие в т.нар. афера "Осемте джуджета", са се озовали в Софийската градска прокуратура (СГП) през лятото на миналата година. Това става ясно от официален отговор на Върховния касационен съд (ВКС) на запитване на Свободна Европа. По този начин доказателствата са се оказали под контрола на самия Сарафов.

След като той оглави държавното обвинение, именно СГП започна проверка на всички действия по разследването за "Осемте джуджета", проведено от Софийската районна прокуратура (СРП). Тази седмица прокуратурата обяви, че лично бившият главен прокурор Иван Гешев е разпоредил в края на мандата си незаконно разследване срещу бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

Именно в рамките на образуваното в СРП миналата пролет разследване срещу Петров са събрани доказателства за евентуалната връзка на Сарафов с аферата. За такава говорят няколко свидетели, включително и такива с тайна самоличност.

Еврото беше осветен от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) като лидер на предполагаема престъпна група за изземване на бизнеси със съдействието на високопоставени прокурори. Случаят стана известен като "Осемте джуджета" заради закрития вече едноименен ресторант, който Петров ползваше като офис.

Успоредно с уволнението на Гешев, разследването на СРП по случая е иззето от СГП, която след това установява, че то е било водено незаконно. Причината е, че районната прокуратура не е компетентна да разследва престъпления, извършени от магистрати.

Освен Сарафов, доказателствата по делото в СРП уличават във връзка с "Осемте джуджета" и други висши обвинители, като бившата ръководителка на СГП Емилия Русинова и настоящата градска прокурорка на София Илиана Кирилова.

Още на 9 юни 2023 г. всички материали по това дело, включително и секретни, са изпратени на Върховния касационен съд (ВКС) във връзка с новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Към онзи момент Сарафов е заместник на Гешев. Междувременно вторият беше предсрочно освободен от поста, а първият зае временно поста му.

От публикуваната от прокуратурата в понеделник информация за незаконни действията на СРП по делото срещу Еврото ставаше ясно, че СГП е изискала от ВКС въпросните доказателства. Това е причината Свободна Европа да отправи запитване дали Върховният съд е предоставил на Градската прокуратура оригинали на тези материали, както и какво се е случило с тях.

От официалния отговор на ВКС се разбира, че на 31 август 2023 г. ръководителката на Наказателната колегия на съда Лада Паунова е изпратила на СГП "веществените доказателства и материалите, съдържащи класифицирана информация" по този случай.

Причината е, че 20 дни по-рано, на 11 август 2023 г., Градската прокуратура ги е поискала, след като е иззела делото срещу Еврото от Районната прокуратура. В искането си СГП е посочила, че липсата на въпросните доказателства по случая "създава спънки на разследването".

Към онзи момент Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) все още не е назначила съдия Даниела Талева за специален обвинител, който да разследва евентуалните данни за престъпления на главния прокурор и неговите заместници.

Затова съдия Паунова разпорежда всички доказателства да бъдат изпратени на СГП, "доколкото понастоящем не е назначен такъв прокурор, а прокурорската преписка пред СГП се отнася не само до дейност на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов".

"След назначаването на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, за него ще е налице възможност, ако прецени, че обсъжданите материали са необходими за разследването, да ги изиска", пише в мотивите на съдия Паунова, цитирани от пресслужбата на ВКС.

Оттам уточниха пред Свободна Европа, че на СГП са били изпратени всички оригинали на въпросните доказателства и към момента "няма законово основание" да бъдат връщани обратно на ВКС.

Междувременно Антикорупционният фонд изрази публично "притеснения как и защо тези материали са били върнати в прокуратурата, която в момента ревизира под ръководството на Борислав Сарафов действията си срещу самия него, извършени в последните дни под ръководството на Иван Гешев".

Свободна Европа отправи запитване и до пресцентъра на прокуратурата за това дали доказателствата за предполагаемо участие на Сарафов в аферата "Осемте джуджета" са били изпратени от СГП на специалния временен прокурор Талева. Както и дали те са ѝ били предоставени в цялост и в оригинали. Засега няма отговор от прокурорския пресцентър.

В момента тя провежда проверка на данните, свързани със Сарафов, и по-рано в сряда стана ясно, че пред нея вече е дал показания асансьорният производител Илия Златанов. Именно той беше основният потърпевш по случая "Осемте джуджета" и отдавна твърди, че настоящият временен ръководител на прокуратурата е замесен в аферата.

Златанов обяви в сряда, че няколко дни след разпита му от подземен паркинг в София е бил откраднат неговият джип. Той определи случилото се като "предупреждение".

Всичко това се случва на фона на съмненията за търговия с влияние в съдебната система, с която се е занимавала групата на убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса.

По този повод Сарафов вече обяви, че Гешев "излиза пред скоби" и по аферата "Осемте джуджета" и по скандала с влиянието на Нотариуса. В отговор бившият главен прокурор напомни във Фейсбук, че именно Сарафов е заснет заедно с Петьо Еврото пред ресторант "Осемте джуджета".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG