Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колата на Илия Златанов е открадната дни след като е разпитан за Сарафов и "Осемте джуджета"


Бизнесменът Илия Златанов
Бизнесменът Илия Златанов

Колата на бизнесмена Илия Златанов е била открадната в понеделник вечерта. Това се е случило, след като в четвъртък миналата седмица той е дал показания по механизма за разследване на главния прокурор, съобщи пред Свободна Европа самият Златанов. От МВР също потвърдиха, че разследват случая.

В момента по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници текат проверки за това дали има данни за престъпления, извършени от настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов. До пролетта на миналата година той беше заместник на уволнения Иван Гешев.

Един от сигналите, подадени срещу Сарафов по този механизъм, засяга случая "Осемте джуджета". В него основен свидетел е именно асансьорният производител Златанов. През 2020 г. той разказа, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и действащи висши кадри на държавното обвинение.

Самият Златанов твърди, че е виждал Сарафов във вече закрития столичен ресторант "Осемте джуджета", ползван от Еврото като офис. Това беше потвърдено и от Любена Павлова, която определи Сарафов като "основен помощник" на Еврото.

Сега колата на Златанов е била открадната само няколко дни след като той е дал показания във връзка с проверката по данните за обвързаности на Сарафов с аферата "Осемте джуджета", каза пред Свободна Европа адвокатката на Златанов - Грета Ганева.

Клиентът ѝ уточни, че колата му е открадната от адрес в София, от подземен паркинг, който е имал охранителна система СОТ. Става дума за десетгодишен джип Porsche Cayenne, който е амортизиран. Затова смята, че няма как целта да е била да му бъде искан откуп за автомобила. Той каза, че възприема кражбата като предупреждение във връзка с дадените от него показания в четвъртък.

Според него кражбата е "професионална", защото СОТ-ът е бил изключен, след което е изключена и електрическата инсталация, която поддържа осветлението и охранителните камери в паркинга.

Златанова добави, че от камери на съседни кооперации се вижда, че автокрадците идват със сив металик Оpel Insignia. От него се вижда и половината регистрационна табела - СВ 24. Златанов добави, че ще предаде на полицията всички тези данни, както и записите от камерите, с които разполага.

През 2020 г. разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разкри схема за търговия с влияние и корупция в държавното обвинение, станала известна като "Осемте джуджета".

АКФ публикува и снимки на Сарафов с основния персонаж в аферата Петьо Петров пред заведението. Тогава Сарафов каза, че е бил поканен от Иван Гешев там, за да бъде компрометиран впоследствие с направените снимки. Той определи заведението като "магистратски ресторант", защото много негови колеги са обядвали там.

Изявленията дойдоха на фона на явен конфликт между Гешев и Сарафов. Сарафов от своя страна също каза, че Гешев многократно е ходил в ресторанта и е много близък с Петьо Еврото.

Впоследствие за пръв път по случая проговори и Любена Павлова. Тя потвърди пред АКФ, че бившият ѝ мъж е развил корупционна схема, в която "на заплата" са били прокурори, следователи, съдии и полицаи.

Сега пред Свободна Европа Златанов каза, че е разкрил данни за престъпления, извършени от Любена Павлова, но тя продължава да се движи свободно и по думите му "е под протекцията на главния прокурор" Сарафов.

През май миналата година парламентът прие механизъм за разследване на главния прокурор, а през септември бяха приети и поправки, с които стана възможно да бъдат разследвани и неговите заместници. По този механизъм започнаха няколко проверки на Борислав Сарафов.

Освен във връзка със случая "Осемте джуджета" той беше проверяван и заради имотни сделки на свои близки. В началото на този месец определената временно за прокурор, който да провери случая - съдия Даниела Талева, отказа да образува разследване по тази линия, тъй като не е установила данни за престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG