Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сарафов с кого танцува?" Кой стои над главния прокурор


Борис Митов
Борис Митов

Частни клубове за магистрати, контрол чрез подслушване, компромати от тайни записи, заплахи и убийства. Звучи като криминален трилър, но става въпрос за българската съдебна система. Това, което липсва в поредицата, е справедливост и прилагане на закона. Възможно ли е това без политически чадър?

Чистене на системата или разчистване на сметки. Напрежението в прокуратурата ескалира след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Няма еднозначен отговор какво е било влиянието на този човек в задкулисните договорки в съдебната система. Но е факт, че неговата смърт провокира създаването на парламентарна комисия, която да изследва какво точно е правил.

Заради смъртта му отново се заговори и за друга фигура с влияние в съдебната системата – тази на Петьо Петров – Еврото, който беше осветен в разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд за кръга от зависимости, формиран около ресторант „Осемте джуджета“.

Мрежите на влияние на Еврото и Нотариуса пък се свързват с висши магистрати, сред които са настоящият и бившият главни прокурори – Борислав Сарафов и Иван Гешев.

Убийството на Нотариуса провокира и други събития. Започнаха размествания в ръководството на районната прокуратура София. Поводът е сигнал от бизнесмени, че са изнудвани от Нотариуса, който пък се е ползвал с протекции.

Смъртта на Божанов вкара в дневния ред на обществото и негови стари заплахи срещу съдии. А заплахите продължават, въпреки че Нотариуса вече е мъртъв.

Каква обаче е голямата картина зад едно убийство, в което на преден план се вадят компромати за интимни отношения, а политическият чадър остава в сянка?

В Студио България на Свободна Европа разговаряме с журналиста Борис Митов.

Най-важното от интервюто

  • "Ситуацията в прокуратурата изглежда като да са воювали две банди".
  • "Единственото нещо, което знаем със сигурност, е, че в прокуратурата са действали групи прокурори, които под давление на свои началници са извършвали действия, за които най-малкото има доста сериозни съмнения, че не почиват на закона".
  • "Прокуратурата изглежда като една институция, която се управлява еднолично от този, който стои на върха на пирамидата. Която се активира само по линия на собствените лични интереси на главния прокурор".
  • "Основната цел е, не да се разкрие пълната картина на корупция и контрол в съдебната власт и изпълнителната и законодателната, а по-скоро да бъдат махнати хората, които най-много са се компрометирали, най-публично са били осветени".

Сарафов срещу Гешев

В понеделник се случи нещо доста необичайно. Прокуратурата публикува в цялост свое постановление. Целта на разпространената информация е да стане ясно, че делото срещу Петьо Петров-Еврото е прекратено, защото е водено с цел да бъдат дискредитирани магистрати.

Става въпрос за разследване срещу Петров, започнато през 2023 г. от Софийската районна прокуратура (СРП). В публикуваното постановление се казва, че СРП не е имала право да започва такова разследване, то е стартирало след устно разпореждане на тогавашния главен прокурор Иван Гешев до тогавашния председател на СРП Невена Зартова. Водено е целенасочено с цел да дискредитира тогавашния заместник на Гешев, а сега изпълняваш функцията главен прокурор Борислав Сарафов.

„От това постановление излиза, че лебедовата песен на Гешев в прокуратурата е била да нападне Борислав Сарафов“, каза Борис Митов. По думите му „сегашното ръководство на прокуратурата твърди посредством това постановление, че всички действия, които са извършени под давление на Гешев по разследването срещу Пепи - Еврото и атакувайки Сарафов, са незаконни и почиват на изфабрикувани доказателства. Митов каза, че „дали това е така, ние не знаем“.

Според него „единственото нещо, което знаем със сигурност, е, че в прокуратурата са действали групи прокурори, които под давление на свои началници са извършвали действия, за които най-малкото има доста сериозни съмнения, че не почиват на закона“.

Политическият чадър

В разследванията за мрежите на влияние на Пепи Петров - Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, публикувани от Антикорупционния фонд, се споменават имена на политици, които имат силно влияние в прокуратурата. Общественото внимание обаче е насочено към потенциалните компромати, с които двамата са разполагали за висши магистрати.

„Когато си прокурор и знаеш, че главният прокурор не е най-високото нещо в прокуратурата и че каквито и записи да имат за теб, не е проблемът в прокуратурата, а проблемът е в някой по-високо от нея“, каза Митов. По думите му този „някой“, „контролира и самия главен прокурор“ и „тогава ти се притесняваш не от прокуратурата, ти се притесняваш от този, който е над главния прокурор. А главният прокурор е просто изпълнител, който е малко по-овластен от теб“.

Според Митов „основната цел е не да се разкрие пълната картина на корупция и контрол в съдебната, изпълнителната и законодателната власт, а по-скоро да бъдат махнати хората, които най-много са се компрометирали, най-публично са били осветени. В този смисъл те стават все по-токсични. И тази система да продължи да си работи по стария начин“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG