Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС освободи Зартова и назначи временно Светлана Митова за районен прокурор на София


Бившият административен ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова
Бившият административен ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи в четвъртък прокурор Светлана Митова за временно изпълняваща длъжността административен ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП).

Новината идва, след като ден по-рано бившата ръководителка на СРП Невена Зартова и четирима нейни заместници подадоха оставки, след като временно изпълняащият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов разпореди пълна ревизия на делата в СРП след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в началото на февруари.

Светлана Митова беше предложена за поста от Сарафов.

Прокурорската колегия прие и оставките на четиримата заместници на Невена Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, които също бяха преназначени като прокурори в СРП.

Оставката на Зартова и назначението на Митова бяха гласувани с единодушие и без обсъждания.

Ревизията на СПР беше разпоредена във връзка с 25 преписки и дела, свързани с Нотариуса. Сред тях е и отказ за образуване на разследване по разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г., които огласиха схема за влияние на Божанов в закрития вече Специализиран наказателен съд. По информация на АКФ Мартин Божанов-Нотариуса е имал частен клуб за магистрати, за който свидетели твърдят, че е контролиран от него в продължение на години.

След убийството прокуратурата се активизира по разследване срещу предполагаема организирана престъпна група, водена приживе от Божанов, а парламентът сформира временна анкетна комисия, която да проучи влиянието на Божанов в съдебната власт.

Във вторник Съдийската колегия на ВСС изслуша Сарафов, журналиста от АКФ Николай Стайков и съдия Владислава Цариградска, която през 2020 г. разкри пред ВСС, че е била заплашвана от Бажанов във връзка с дела, по които е работила. Същото разказа и друг съдия - Цветко Лазаров.

Коя е Светлана Митова

Митова е прокурор във Върховна касационна прокуратура от 2020 г. Има над 26 години юридически стаж и е била прокурор в Районна прокуратура, административен ръководител на Районна прокуратура и прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. Награждавана е за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения.

Как се стигна до смяната

Сарафов започна открит конфликт със Зартова още през 2023 г., след като беше избран на мястото на бившия главен прокурор Иван Гешев. Още тогава Сарафов поиска оставката ѝ заради "сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици" в СРП.

Зартова отрича да е познавала Нотариуса и смята, че вероятната причина Сарафов да иска остраняването ѝ е образуваното в Районната прокуратура досъдебно производство срещу бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, станал основен герой в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) „Осемте джуджета“.

От въпросното дело бяха отделени материали, по които имаше подозрения за престъпления, извършени от самия Сарафов, които бяха изпратени като сигнал по създадения междувременно механизъм за разследване на главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG