Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не мога да кажа, че е феномен". Какво казва Гешев за Пеевски, КТБ и Борисов


Бившият главен прокурор Иван Гешев в Студио България с Генка Шикерова.
Бившият главен прокурор Иван Гешев в Студио България с Генка Шикерова.

Той казва, че знае „всичко за всеки в тази държава“. Възприема себе си като „инструмент в ръцете на Господ“, с който „прави нещата, които смята за правилни“. Преди половин година обаче „инструментът“ беше освободен от поста. Бившият главен прокурор Иван Гешев говори пред Свободна Европа.

За първи път в най-новата история на България главен прокурор беше освободен предсрочно от поста. Това се случи с Иван Гешев през 2023 г. Той беше избран през 2019 г. при втори опит, въпреки че беше единствен кандидат. При първото гласуване президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването му.

Още преди да бъде назначен на поста, срещу Гешев имаше протести на граждански организации, несъгласни с номинацията му.

През трите години, докато Гешев управляваше прокуратурата, тя не внесе нито едно обвинение за корупция по висшите етажи на властта, въпреки публичните съмнения и данни за търговия с влияние.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Иван Гешев половин година след освобождаването му от поста.

Най-важното от интервюто

  • "Българските политици командват съдебната система и това е факт".
  • "Назначили са ме политическите партии".
  • "Предполагам, че стои Борисов зад това нещо (въпросът е за опита за покушение – бел. ред.). По някакъв начин е свързан с цялата поредност, която се случи".
  • "Не мога да кажа, че [Пеевски] е феномен, но е факт, че от най-мразеният човек, е флагман на евроатлантизма. Това също е впечатляващо. Не мога да го отрека".
  • "Службите са били винаги подчинени на политическата власт. И те евентуално започват да действат, когато определени политици паднат от власт и започват да предоставят доказателства".

Опитът за покушение

Бившият главен прокурор Иван Гешев коментира опита за покушение срещу него. Той каза, че „по някакъв начин [Борисов] е свързан с цялата поредност, която се случи. Някой е пробвал [да ме отстрани] и след като не му се е получило по единия начин, е пробвал по другия. Борисов е един от основните“.

На 1 май 2023 г. до кортежа на Гешев избухна взрив. Прокуратурата тогава започна да разследва терористичен акт. Около инцидента се появиха редица противоречия за това какво точно се е случило и кой е пътувал в колата с главния прокурор. Два дни по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди случилото се и каза, че “тероризмът цели създаване на хаос, на страх, да накараш някой или група хора, или цяла държава да се съобразят с друго мнение, с други приоритети”.

Месец по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Гешев от поста главен прокурор, а той посочи Борисов и санкционирания за корупция по глобалния Закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски като организатори.

Пеевски и КТБ

Пред Свободна Европа Гешев не даде ясен отговор защо не е разпитал Пеевски по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Фалитът на КТБ през 2014 г. е едно от големите историческите събития в България, защото това беше четвъртата по големина банка в страната. Иван Гешев е един от наблюдаващите прокурори и разследва фалита и източването на банката.

Според разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) прокуратурата е пренебрегнала десетки документи за Пеевски в делото „КТБ“ и той не е разпитван. „Защо да правиш нещо, което е безсмислено“. Така Гешев отговори на въпроса защо не е разпитал Пеевски в делото КТБ.

"Политически боклук"

Гешев повтори тезата си, че „всички политици са боклуци“.

В средата на май 2023 г. той използва за първи път тази фраза по време на изявление, в което каза, че няма да подава оставка като главен прокурор. Това се случи, след като Мария Габриел, като кандидат за премиер на ГЕРБ, тогава каза, че освобождаването на Гешев ще бъде първата задача на бъдещия министър на правосъдието в нейния кабинет.

Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента. По-късно шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за освобождаването на Гешев с мотив „уронване престижа на съдебната власт". През юни ВСС отстрани Гешев от поста.

Иван Гешев каза за Свободна Европа, че е безработен и живее със средства от „съпругата, от приятели, парите, които са останали от прокуратурата“.

През ноември 2023 г. Гешев обяви създаването на платформа "Граждански блок" заедно с "десетки граждански организации" и каза, че ще участва в следващите избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG