Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Увеличи ли се 12 пъти мигрантският натиск към България


В два поредни дни в понеделник и вторник депутатите от ГЕРБ-СДС Александър Иванов, Маноил Манев и Христо Гаджев се появиха пред центровете за настаняване в Харманли и Любимец
В два поредни дни в понеделник и вторник депутатите от ГЕРБ-СДС Александър Иванов, Маноил Манев и Христо Гаджев се появиха пред центровете за настаняване в Харманли и Любимец

Депутати от ГЕРБ обикалят бежанските центрове в страната и твърдят, че натискът на границата се е увеличил, а данните се пазят в тайна. Според тях охраната по границата е причина, за да се заговори отново за мигрантски натиск и възобновяване на т. нар. Балкански маршрут.

„Преди физическата охрана на границата, оградата, съоръженията предпазваха от натиск на мигранти“, каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов. Той и колегите му обвиняват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за занижения контрол.

В няколко включвания във Фейсбук и в интервюта депутатите от ГЕРБ-СДС очертаха почти апокалиптична картина - според тях мигрантският натиск се е увеличил над 12 пъти в рамките на месец.

Решихме да проверим дали тези твърдения отговарят на истината.

Кое е вярното?

Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет и Дирекция „Миграция“ към МВР публикуват данни за миграционната обстановка в страната всеки месец.

Общият извод, който числата налагат, е, че миграционният натиск към България наистина се увеличава. Това обаче не е новина. Първо, защото това се случва винаги в по-топлите летни месеци. Второ, защото броят на задържаните граждани от трети страни на входа на границата расте от средата на миналата година, а не в последния месец. И трето - увеличението не е 12 пъти.

Данните на МВР показват, че увеличаването на мигрантския натиск започва през юни 2020 г. Източник: МВР
Данните на МВР показват, че увеличаването на мигрантския натиск започва през юни 2020 г. Източник: МВР

В публикация на страницата на ГЕРБ във Фейсбук пише, че "служебният кабинет възобнови т. нар. “Балкански път” за бежанци, който беше пресечен от правителството на Бойко Борисов".

Данните не потвърждават нито, че има ръст на мигрантския поток до размерите от 2015 г., когато се появи изразът "Балкански маршрут", нито, че увеличението започва по време на служебното правителство.

Кой какво твърди

На 28 юли 2021 г. в интервю за Нова телевизия Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС каза, че от близо „470 души, които са заловени в края на месеца, само 130 са заловени на границата. Т.е. всички останали са заловени във вътрешността на страната“.

Свободна Европа попита чрез пресцентъра на партията на какви данни се позовава Гаджев. От там уточниха, че става въпрос за официалния бюлетин на дирекция „Миграция“ на МВР за юни.

В бюлетина обаче данните са различни. Общо 552-ма граждани на трети страни са задържани през юни. От тях на вход на граница са хванати 61. Във вътрешността на страната са 428, а тези, които са задържани в опит да напуснат България, са били 63-ма.

Пред Нова телевизия Гаджев каза още, че при посещение във вторник в центъра към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в Харманли са научили, че „от около 100 души, които са били в началото на миналата седмица, вече са над 500, т.е. над 4 пъти е нараснал броят за една седмица“.

Свободна Европа поиска справка към 28 юли от Агенцията за бежанците. От нея става ясно, че капацитетът на заетост на центъра в Харманли е 18 на сто.

През юни общият брой лица, настанени към центровете за закрила на ДАБ, са били 579 души. За 28 дни през юли, техният брой се е увеличил до 1036. Средният процент на запълване на капацитета на всички центрове към агенцията по бежанците в момента е 20.

"Заетостта е много прилична. Виждате обстановката в Афганистан. Сега е и летен сезон. Всяко лято е така", каза за Свободна Европа директорът на ДАБ Петя Първанова.

Във видео, излъчено във Фейсбук страницата на ГЕРБ на 27 юли 2021 г., Гаджев казва, че "натискът над границата се увеличил над 12 пъти през последния месец".

В официалните доклади за миграционния натиск, които се публикуват ежемесечно, не може да бъде намерено потвърждение на тези думи. Общо задържаните граждани на трети страни през юни, в сравнение с май, е с 60 на сто повече. Значително по-голям е ръстът на шестмесечна база - пет пъти повече, но дори и това е далеч по-малко от казаното от Гаджев.

От МВР казаха, че нямат готовност да предоставят справка за миграционния натиск през юли. Според източници от вътрешното министерство една от причините за по-бързото запълване на центровете през последния месец е съчетанието на по-активен поток с противоепидемичните мерки, което налага задържаните лица да остават по-дълго време в центровете за задържане.

Защо мигрантите са повече

Ключът към обяснението на увеличения поток от мигранти през последните месеци е ситуацията в Афганистан. Обстановката там започна да се влошава след като преди три месеца Съединените щати и НАТО официално пристъпиха към изтегляне на последните си войски.

Случаите на насилие в Афганистан са ежедневие. Само при един от атентатите в началото на май загинаха повече от 50 деца. Това се случи след взрив край училище в Кабул. Ескалацията на напрежението е причината хиляди хора да напускат не само домовете си, но и държавата.

Всичко това се вижда като отражение и в статистиката за опитите за незаконно влизане в България. Броят на задържаните на вход на границата е нараснал над четири пъти за първото полугодие в сравнение със същия период на 2020 г., но е далеч от пиковите стойности преди няколко години. Средната заетост на центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през юни е била под 20 на сто, а на тези към МВР – 52 на сто.

Сред задържаните от началото на годината на вход на държавната граница преобладават гражданите на Афганистан – 35, 7 на сто, както и Сирия – 34.5 на сто.

XS
SM
MD
LG