Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият премиер на Пакистан е осъден два пъти за денонощие. Получи общо 24 години затвор


Имран Хан говори пред медиите в резиденцията си в град Лахор, 18 май 2023 г.
Имран Хан говори пред медиите в резиденцията си в град Лахор, 18 май 2023 г.

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан получи две ефективни присъди в рамките на едно денонощие. Той беше осъден в сряда на 14 години затвор по дело за корупция ден, след като получи 10-годишно наказание в друг процес за издаване на държавна тайна.

Антикорупционният съд в Исламабад призна Хан и съпругата му Бушра за виновни за незаконна продажба на държавни подаръци на стойност над 140 милиона рупии (501 000 долара) по време на премиерския му мандат от 2018 г. до отстраняването му с вот на недоверие през април 2022 г.

Бушра Биби, както обикновено е наричана съпругата на бившия пакистански министър-председател, е арестувана веднага след произнасянето на съдебното решение.

Имран Хан вече се намира в затвора, след като беше осъден на 3 години през миналия август от друг съд за продажба на подаръци, които е получил по служба. Този процес стана известен като Тоша Кхана, както се нарича мястото, на което хората на високи публични длъжности са длъжни да предадат предметите, получили като подарък на съответния пост.

Настоящата 14-годишна присъда на Хан е свързана с първото дело, но е произнесена по втори процес, последвал допълнително разследване срещу семейството, проведено от пакистанската агенция за борба с корупцията.

Новата присъда дойде само ден, след като специален съд осъди Хан и Шах Махмуд Куреши, един от неговите заместници в партията му PTI, на по 10 години затвор за разкриване на държавни тайни.

Става въпрос за поверителен дипломатически документ, размахан от Хан по време на митинг след свалянето му от власт през 2022 г. Той твърдеше, че въпросният документ доказва, че свалянето му от премиерския пост е организирано в координация между пакистанската армия и САЩ, което беше отречено и военните, и от Вашингтон.

Документът представляваше част от класифицирана дипломатическа кореспонденция между посолството на Пакистан в САЩ и външното министерство в Исламабад.

Имран Хан, който е бивша суперзвезда по крикет, вече получи забрана да участва в предстоящите на 8 февруари парламентарни избори в страната, но партията му PTI все още се радва на голяма популярност.

Междувременно дългогодишният опонент на Хан - Наваз Шариф, който три пъти е бил премиер на Пакистан, се завърна в страната на 21 октомври след 4-годишно изгнание. Той вече започна своята предизборна кампания.

В момента 241-милионен Пакистан се бори с тежка икономическа криза, която доведе до рязък спад в жизнения стандарт на местното население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG