Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия не е разследвала адекватно убийството на Немцов, реши Съдът в Страсбург


Паметник на руския политик Борис Немцов на мястото на убийството му, Москва, 9 юни 2020 г.
Паметник на руския политик Борис Немцов на мястото на убийството му, Москва, 9 юни 2020 г.

Разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов в Русия е било неефективно и руските власти не са действали адекватно. Това пише в решение на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), публикувано във вторник.

Немцов беше застрелян късно вечерта на 27 февруари 2015 г. на Големия Москворецки мост, в близост до Кремъл.

Осем години по-късно ЕСПЧ излезе с решение по делото, което дъщерята на политика - Жана Немцова, заведе срещу руските власти. Съдът единодушно постановява, че е налице нарушение на член 2 от Европейската конвенция за правата на човека, който се отнася до правото на живот.

Съдът в Страсбург постановява, че властите в Русия не са разследвали правилно кой би могъл да организира и поръча убийството на Немцов. Също така, според съда, не са били разследвани предположенията за възможен политически мотив за убийството и възможното участие на държавни служители в престъплението.

ЕСПЧ постановява, че руските власти трябва да платят на Жана Немцова 20 000 евро като обезщетение за нанесени морални вреди.

Според правозащитника Вадим Прохоров, който в продължение на няколко години е бил адвокат на Борис Немцов, а сега представлява интересите на Жана Немцова пред ЕСПЧ, решението на съда "има фундаментален характер" и "абсолютно символно значение".

"Това наистина е доказателство, че Европейският съд е възприел аргументите на страната на защитата", отбеляза Прохоров пред Дойче веле.

Борис Немцов беше яростен противник на руския президент Владимир Путин и смъртта му се смята за най-знаковото политическо убийство в страната. Немцов се издигна в руската политика през 90-те години на миналия век, беше вицепремиер по време на президентския мандат на Борис Елцин и беше смятан за негов вероятен наследник.

След идването на власт на Путин той беше изтласкан в периферията и се превърна в разобличител на корупцията и противник на руската атака в Източна Украйна през 2014 г. Убийството му се случи едва няколко дни преди да оглави протест срещу войната и след като е получавал заплахи.

По делото за убийството на Немцов съдът призна за виновни и осъди петима чеченци, сред които и офицери от силите за сигурност, на между 11 и 20 години затвор. Това са Заур Дадаев, който беше признат за пряк изпълнител на убийството, братята Анзор и Шадид Губашеви, както и Темирлан Ескерханов и Хамзат Бакаев. Никой от тях не се е признал за виновен.

Хората, поръчали убийството, все още не са идентифицирани. Сътрудници и близки на Немцов критикуват разследването, като много от тях са убедени, че чеченското или руското ръководство е замесено в убийството.

Медиазона и общественият антикорупционен проект Scanner Project в рамките на съвместно разследване на евентуални съучастници в убийството установиха, че осъдените са общували с Асланбек Хатаев, служител на Шелковското районно управление на вътрешните работи на Чечня, за когото се твърди, че е бил "активен член на групата".

В деня на убийството на Немцов Хатаев и Руслан Геремеев - друг ключов член на групата - са се обаждали и получавали обаждания от члена на Съвета на федерацията Сюлейман Геремеев и Адам Делимханов - един от най-близките сътрудници на чеченския ръководител Рамзан Кадиров. Обаждали са се един на друг и след убийството, включително в дните, в които групата е напускала района, показват още данните в разследването. Кадиров нарече информацията за това невярна и абсурдна.

През март 2022 г., малко след нахлуването в Украйна, Русия беше изключена от Съвета на Европа. В отговор, на 16 септември тя официално престана да бъде страна по Европейската конвенция за правата на човека и заяви, че няма да изпълнява решенията на ЕСПЧ, постановени след тази дата. Руските власти приеха специален закон за това, подписан от Путин.

Фактът, че държавата е престанала да бъде член на съвета и страна по конвенцията обаче не освобождава правителството от задълженията му по конвенцията във връзка с всяко действие, което е било предприето преди оттеглянето му от съвета и конвенцията, отбелязва ЕСПЧ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG