Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Немцов е бил следен от руски агент, свързван и с други политически покушения


Покойният руски опозиционер Борис Немцов е бил проследяван от агент на руските тайни служби, свързан с отряд за политически убийства, близо година преди да бъде застрелян в Москва. Това установява международно разследване на Белингкат, Инсайдър и Би Би Си седем години след убийството на Немцов.

Въпреки че руските власти и до днес отричат каквото и да е било участие в покушението му, новото разследване разкрива доказателства за това, че политикът е бил проследяван по време на 13 свои пътувания преди смъртта си.

“Всичко това няма нищо общо с руското правителство. Изглежда като поредната измислица”, коментира пред Би Би Си по повод тези разкрития говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Борис Немцов беше яростен противник на руския президент Владимир Путин. Убийството му през 2015 г. се смята за най-знаковото политическо убийство от идването на Путин на власт. Немцов се издигна в руската политика през 90-те години на миналия век. Той беше вицепремиер по време на президентския мандат на Борис Елцин и беше смятан за негов вероятен наследник.

След идването на Путин обаче Немцов беше изтласкан в периферията. Така той се превърна в редовен критик на Кремъл, разобличител на корупцията и противник на руската атака в Източна Украйна през 2014 г.

На 27 февруари 2015 г. Немцов беше застрелян на метри от Кремъл. Това се случи едва няколко дни преди да оглави протест срещу войната. Петима мъже от чеченски произход бързо бяха арестувани и осъдени за убийството му, но официалното разследване остави без отговори основните въпроси: кой е поръчал покушението и защо?

Поне 13 проследени пътувания

Седем години по-късно Би Би Си, Белингкат и Инсайдър разкриват доказателства, че през последните месеци от живота му Немцов е бил проследяван в цяла Русия от правителствен агент, за когото има данни, че е свързан с таен отряд за политически убийства.

Новото разследване анализира данни за резервации за влакове и самолети, от които става ясно, че покойният опозиционер е бил обект на проследяване по време на поне 13 свои пътувания в страната. Последното от тях е било на 17 февруари 2015 г. - само 10 дни преди убийството му.

Според цитираните от трите медии документи, агентът, проследявал Немцов, се казва Валери Сухарев, за когото съществуват данни, че по онова време е бил служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследница на КГБ.

Една от функциите на службата е да контролира вътрешнно-политически заплахи, както и да следи движението на хора в цялата страна. За тази цел всички влакови и самолетни резервации се записват в база данни на ФСБ, наречена Magistral. Тази информация обаче не само отчита движението на проследяваните хора, но може да се използва и за документиране на маршрутите на агентите като Сухарев.

База данни - "нож с две остриета"

“В корумпирана страна като Русия [Magistral] е нож с две остриета“, казва пред Би Би Си изпълнителният директор на Белингкат Христо Грозев. “Това позволява на хора като нас да отидат и да следят същите тези шпиони, същите тези служители на ФСБ.”

Част от данни, използвани в международното разследване, са закупени от екипа на Белингкат чрез руски посредници, които са получили данни от корумпирани руски служители с достъп до Magistral. Би Би Си уточнява, че също разполага с такава информация, която обаче е била предоставена безвъзмездно от източници на медията.

Анализът на част от данните за пътуванията на Сухарев и Немцов показва пълно съвпадение между маршрутите на двамата в поне 13 случая. Повечето от тях са между Москва, където живееше опозиционерът, и Ярославъл, на 272 км североизточно от столицата, където той участва в заседания на регионалния парламент.

Прави впечатление, че Сухарев най-вероятно предварително е знаел за програмата на Немцов, тъй като често е пристигал в същия град броени минути или часове преди покойния политик, отбелязва Би Би Си.

Едно от тези пътувания е показателно за това колко внимателно е бил проследяван Немцов. През лятото на 2014 г. той лети до Сибир. За целта си запазва самолетен билет на 2 юли, малко след полунощ. Точно 10 минути по-късно Сухарев купува билет за същата дестинация - Новосибирск, където пристига в същия ден като Немцов.

Според Грозев агентът вероятно е ползвал именно Magistral, за да може толкова бързо да получи информация за планираните от опозиционера пътувания: “Ако сте служител на ФСБ, вие просто ще можете да влезете в тази база данни и да видите какви билети е купувал или купува в този момент конкретен човек”.

Още удари срещу опозиционери

Белингкат не за първи път свързва Валери Сухарев с подобни операции. Името му беше споменато и в предишни разследвания на базирания в Нидерландия сайт за два опита за убийство срещу видни критици на Путин.

Първата мишена беше приятелят и протеже на Немцов - Владимир Кара-Мурза. Опозиционен политик, който в седмиците след убийството на съмишленика си открито обвиняваше Кремъл за смъртта му.

През май 2015 г. Сухарев е част от екип, който отива в Казан, Източна Русия, едновременно с Кара-Мурза. Два дни след връщането на опозиционера в Москва, той припада и изпада в кома, от която в крайна сметка успява да се възстанови. През 2017 г. той е отровен за втори път, но отново оцелява. Руското правителство отхвърля твърденията, че негови представители са замесени в тези два случая.

Втората известна мишена, към която Сухарев има отношение, е излежаващият в момента присъда в трудов лагер Алексей Навални. През 2020 г. той беше отровен с Новичок, а Белингкат разкри, че екип на ФСБ го е проследил от източния руски град Томск непосредствено преди да прояви първите симптоми на отравяне.

Според разследването на сайта в този случай Сухарев не е бил част от оперативния екип, действал на терен, но през месеците преди отравянето е разменил 145 телефонни обаждания или текстови съобщения с поне четирима членове на този екип, както и с по-висш офицери от ФСБ.

Четирима от тези мъже бяха сред седмината агенти на ФСБ, които впоследствие бяха санкционирани от правителствата на САЩ и Обединеното кралство за участието им в опита за убийство на Навални. Руското правителство винаги е отричало каквото и да е свое участие и в този случай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG