Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стратегическа победа". БРИКС покани Иран, Саудитска Арабия и още 4 държави за свои членове


Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, премиерът на Индия Нарендра Моди и външният министър на Русия Сергей Лавров по време на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, 22 август 2023 г.
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, премиерът на Индия Нарендра Моди и външният министър на Русия Сергей Лавров по време на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, 22 август 2023 г.

Групата страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - покани шест нови държави да станат членове на блока, съобщиха световните агенции в четвъртък. Това са Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Решението за разширяване на групата, известна като блок на развиващите се икономики, дойде в последния ден от срещата на върха на лидерите на БРИКС. Тя започна във вторник в Южна Африка.

"Това разширяване на членoвете е историческо", каза президентът на Китай Си Дзинпин в четвъртък.

"Това показва решимостта на страните от БРИКС за единство и развитие", добави той.

От своя страна Мохамад Джамшиди, политическият заместник на президента на Иран Ебрахим Раиси, нарече решението за покана към страната му "исторически ход".

"Стратегическа победа за външната политика на Иран", написа Джамшиди в социалната мрежа Екс, известна преди като Туитър.

Също в публикация в Екс лидерът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян приветства изявлението на БРИКС, като каза, че неговата страна ще се присъедини към "важната група".

Шестте страни ще могат да се присъединят към блока от 1 януари 2024 г.

Това е вторият път, когато БРИКС решава да се разшири. Блокът беше сформиран през 2009 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай като група от развиващи се пазарни икономики. Южна Африка беше добавена като член през 2010 г.

Към момента групата представлява повече от 40% от световното население и около 26% от световната икономика.

Лидерите на БРИКС започнаха разговорите си в Йоханесбург във вторник вечерта, като за да се вземе решение е нужно одобрението на всички членове. Единственият държавен лидер, който участва виртуално в срещата, беше президентът на Русия Владимир Путин.

Причината е заповедта за арест, която беше издадена срещу него от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, заради предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Южна Африка е страна по статута на МНС и ако той стъпи на нейна територия, е длъжна да го арестува. Преди срещата Рамафоса поиска от Хага изключение - да не трябва да задържа Путин, защото това би било равносилно на обявяване на война, но не получи одобрение. Затова Москва беше представлявана от външния министър Сергей Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG