Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП няма да преговаря за промяна на конституцията, ако целта е да се смени националният празник


Корнелия Нинова

БСП няма да участва в разговори за промяна на конституцията, ако целта е да се смени националният празник. Това каза председателката на партията Корнелия Нинова в понеделник пред журналисти във Варна. Тя добави, че смята идеята за промяна на празника за “родоотстъпничество”.

Това е първата реакция на социалистите на предложенията на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) за промени в конституцията. Те предвиждат реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), ограничаване на правомощията на главния прокурор, както и промяна на датата на националния празник на България от 3 март на 24 май.

ПП-ДБ каза, че проектът има подкрепата на ГЕРБ и ДПС и че промените може да се извършат от Обикновено народно събрание. Ако трите формации подкрепят промяната в конституцията, те биха събрали 167 гласа. Това е достатъчно за промяна на основния закон, но по по-бавна процедура. За гласуване на промените по ускорена процедура е нужна подкрепата на поне 180 депутати.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че партията ѝ иска да се реформира конституцията в частта за прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Тя обаче отхвърли възможността да подкрепи проекта на ПП-ДБ, ако той включва промяна на датата на националния празник.

“Ако ще се събираме да разговаряме за промяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето”, каза тя в понеделник, цитирана от БНР.

Нинова каза още, че това е “един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата”.

На 3 март България отбелязва подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1877 - 1878 г., който така и не влиза в сила. 24 май е датата, на която се чества българската азбука, просвета и култура. Според ПП-ДБ тази дата е обединяваща за българите.

Председателката на БСП се противопостави и на друга идея на ПП-ДБ за реформа на конституцията - кметовете да могат да управляват до два мандата, ограничение, което сега не съществува.

Промените в конституцията, правосъдна реформа, промени в регулаторите и службите бяха част от основните цели, заради които ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за съвместен кабинет. Впоследствие ДПС също изрази готовност да преговаря за конституционни промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG