Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП влиза в цикъл на вътрешни избори. Нинова не отрече, че ще се кандидатира пак за лидер


Ръководството на БСП даде пресконференция в партийната централа на "Позитано 20" - Борислав Гуценов, Кристиян Вигенин, лидерът Корнелия Нинова и Георги Свиленски
Ръководството на БСП даде пресконференция в партийната централа на "Позитано 20" - Борислав Гуценов, Кристиян Вигенин, лидерът Корнелия Нинова и Георги Свиленски

Тази година в БСП, наред с номиниране на кандидати за евродепутати, ще се проведе и цикъл от избори на нови ръководства на партийни организации, общински и областни председатели, както и на председател на партията, съобщи лидерът Корнелия Нинова.

Тя и цялото партийно ръководство дадоха пресконференция след заседание на Националния съвет в събота, на което е дадено начало на подготовката за изборите за членове на Европейския парламент през юни.

Това се случва, след като през последните години, въпреки тежките изборни загуби на социалистите и силната вътрешна опозиция срещу Нинова, тя се задържа на поста. През 2022 г. конгресът на БСП отхвърли оставката, която подаде след изборите през ноември 2021 г. Тогава партията остана четвърта политическа сила. Нинова призна резултата за “катастрофален” и пое отговорност, но въпреки това беше подкрепена от мнозинството.

Сега, попитана дали ще се кандидатира за трети мандат, Нинова не отрече: "Твърде рано питате по тези въпроси, първата ни цел са европейски избори, до октомври има време, ще отговоря“.

На въпрос вярно ли е, че се готви промяна в устава, за да се кандидатира за трети мандат, както твърди нейният основен критик Кирил Добрев, тя отговори, че самото му твърдение очевидно показва непознаване на процесите в партията.

"Устав се променя на конгрес, конгресът ще бъде през ноември, а изборът на председател ще бъде през октомври, следователно няма как да се промени уставът преди избор на председател", каза Нинова.

По-рано Добрев, който през 2021 г. беше изключен от партията, коментира пред Нова телевизия, че Нинова може да бъде председател 2 мандата по устав, а тя е такава от 2016 г.

"Двата мандата са минали. Само че днес подчинената ѝ комисия, в най-скоро време ще излезе с решение, че тя може да се кандидатира за трети мандат. Потъпкването на устава в БСП стана ежедневие”, добави той.

Нинова съобщи, че през април Националният съвет ще подреди листата с кандидати за евродепутати и ще приеме платформата за евроизборите.

Тя каза още, че Националният съвет е потвърдил позицията на Градския съвет на БСП в София да не се правят коалиции в Столичния общински съвет нито с ГЕРБ, нито с "Продължаваме промяната-Демократична България". Той все още не може да започне работа, заради невъзможността да бъде избран председател.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG