Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофален резултат" и атакува служебния кабинет и Радев


Корнелия Нинова каза, че Бойко Борисов е ръководил опозиционното "задкулисие" в БСП, което се пренесло и в рамките на служебното правителство
Корнелия Нинова каза, че Бойко Борисов е ръководил опозиционното "задкулисие" в БСП, което се пренесло и в рамките на служебното правителство

Корнелия Нинова застана начело на БСП през 2016 г. На всички парламентарни избори оттогава резултатът на партията се движи само надолу.

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка от поста заради резултатите на партията на изборите. По време на пресконференция във вторник тя нападна своите съпартийци, както и представители на служебния кабинет, които обвини в обвързаност с Бойко Борисов.

„Оценявам резултата на БСП като катастрофален. Заради гласовете от Турция паднахме и от трета на четвърта позиция. Отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група ми иска оставката, но те не ме впечатляват, защото го правят от пет години“, каза Нинова.

Преди изборите през април БСП беше втора политическа сила с близо 20% подкрепа от вота през 2017 г. Партията беше изпреварвана на два пъти от „Има такъв народ“, а след изборите в неделя се срина до четвърто място зад „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и ДПС.

През 2017 г. партията получи 955 490 гласа. На европейските избори през 2019 г. те вече бяха 474 160. На трите вота през 2021 г. през април, юли и ноември партията губеше по 100 хиляди гласа на всеки вот и получи съответно 480 146, 365 695 и 266 667 гласа.

Тя подчерта, че вижда като „изненада“ исканията за оставката ѝ от страна на представители на служебното правителство и инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев. Нинова посочи специално имената на кандидатката за вицепрезидент на Радев Илияна Йотова и говорителя на служебното правителство Антон Кутев.

„Вината е моя, защото мълчах в името на единството. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на БСП“, каза още Нинова. Тя посочи, че причините за вътрешната опозиция, които са довели и до срива на партията, са „заровени назад във времето“. По думите ѝ в партията е имало борба със „задкулисието“, което е било управлявано и финансирано от Бойко Борисов. Според нея тази вътрешна опозиция, свързана с Борисов, се е пренесла и в служебното правителство.

„Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се пренесе в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя назначава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа срещу БСП“, каза още Нинова.

Лидерката на социалистите потвърди, че вече е провела първи разговори с „Продължаваме промяната“, която нарече „новата президентска партия“, отнела между 10 и 15% от гласовете за БСП.

Нинова каза още, че оттук нататък пред БСП има два важни въпроса – избора на следващ председател и кой да води преговорите за съставяне на правителство. Тази събота ще бъде свикан Националния съвет на партията, който трябва да даде мандат за водене на преговори. Конгрес на партията ще бъде свикан в началото на януари, когато ще се гласува оставката на Нинова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG