Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна благодари на България за подкрепата. САЩ приветстваха промяната в позицията на София


Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за подкрепата за Украйна. Това се случи в понеделник вечерта, няколко часа след като правителството одобри нов пакет военна помощ за Киев.

В понеделник посланикът на САЩ в България Кенет Мертен се срещна с военния министър Тодор Тагарев и приветства “положителната промяна в позицията спрямо Украйна” и готовността на правителството в София да окаже помощ на Киев.

В понеделник Министерският съвет съобщи, че е одобрил изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. Кабинетът на Николай Денков съобщи намерението си да изпрати нова пратка оръжия и боеприпаси малко след встъпването си в длъжност. Това се случва в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Във вторник министърът на отбраната Тодор Тагарев каза пред Нова телевизия, че новият пакет е съизмерим по обем с първата пратка, изпратена след решението на парламента.

“Става въпрос за стари неща, на които така или иначе след няколко години им изтича ресурсът. В момента на украинската армия те са много необходими, те са в годно състояние”, каза Тагарев, като добави, че съдържанието на пратката е поверително.

В понеделник вечерта военният министър на Украйна Олексий Резников съобщи в Туитър, че е провел разговор с Тагарев. Двамата са обсъдили перспективите за сътрудничество в областта на отбраната и “нови проекти в медицинската област”, беза да уточнява какви. По-рано Тагарев е казвал, че се обсъжда обучение на украински военни санитари в България и рехабилитация на ранени военни в страната.

“Благодарен съм на България за подкрепата за Украйна”, написа още Резников.

В понеделник българското Министерство на отбраната съобщи, че Тагарев се е срещнал с посланика на САЩ Кенет Мертен, който е приветствал промяната в позицията на България по отношение на Украйна.

“Посланик Мертен поздрави министър Тагарев за встъпването му в длъжност и изрази задоволство относно избора на редовно правителство, като постави акцент върху положителната промяна в позицията спрямо Украйна, както и за изразената готовност за оказване на помощ”, се посочва в съобщението на военното министерство.

Допреди седмици Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна. Въпреки това служебният кабинет изпрати военна помощ на Украйна в изпълнение на решението на парламента от 9 декември 2022 г.

България е една от страните в Източна Европа, която има запаси и произвежда боеприпаси, съвместими с по-старото съветско въоръжение, с което воюва украинската армия. От началото на войната проруски партии и политици като „Възраждане“, БСП и Румен Радев се противопоставят на изпращането на военна помощ за Украйна. Те правят това с лъжливия мотив, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната.

От февруари 2022 г. всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпратиха оръжия и боеприпаси за Украйна. Русия не воюва и не е обявила войната на нито една от тях. От публикации в български и европейски медии стана ясно, че България изнася към Украйна голяма по обем военна продукция през посредници. Това беше потвърдено и от настоящия министър на отбраната Тагарев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG