Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шести българин е уличен в шпионаж за Русия във Великобритания


Трима от обвинените българи - Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Орлин Русев
Трима от обвинените българи - Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Орлин Русев

Шести заподозрян член на руска шпионска мрежа, базирана във Великобритания, ще бъде обвинен в шпионаж, съобщи във вторник британската кралска прокуратура.

В съобщението е посочено неговото име, от което става ясно, че е българин - 38-годишният Тихомир Иванов Иванчев.

Новината идва, след като британската прокуратура вече повдигна обвинения срещу петима български граждани за принадлежност към предполагаема руска шпионска мрежа, действала от август 2020 г. до февруари 2023 г. Това са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова.

Иванчев, който живее в Актън в Западен Лондон, ще бъде обвинен в "заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация", които биха могли да бъдат полезни за цели, вредни за сигурността и интересите на държавата.

Той е арестуван на 7 февруари, като част от продължаващото разследване, ръководено от отдела за борба с тероризма, а след обвинението в сряда ще се изправи пред Уестминстърския магистратски съд в британската столица.

Останалите българи са живели в Лондон и Норфолк. Те са били задържани през февруари 2023 г. от контратерористичното звено на лондонската полиция, но затова беше съобщено едва през август - първо за трима, а после за други двама.

Миналата есен, когато съдът гледаше мерките им за неотколнение, прокурорът каза, че те са заподозрените са част от организирана мрежа, която "е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително отвличането на тези цели".

Те трябва да бъдат изправени пред съда в октомври по тези обвинения през октомври.

Срещу трима от групата има обвинения и за притежание на документи с невярно съдържание. Според Би Би Си става дума за паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG