Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задържаният за шпионаж антимафиот е предавал на Русия и данни от чужди служби. Какво още се знае


Зам.-председателят на ДАНС Петър Петров, прокурор Ангел Кънев, административният ръководител на СГП Илиана Кирилова, зам.-главният прокурор на София Христо Кръстев и директорът на ГДБОП Явор Серафимов (от ляво надясно) дадоха пресконференция
Зам.-председателят на ДАНС Петър Петров, прокурор Ангел Кънев, административният ръководител на СГП Илиана Кирилова, зам.-главният прокурор на София Христо Кръстев и директорът на ГДБОП Явор Серафимов (от ляво надясно) дадоха пресконференция

Служителят от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП), задържан за шпионаж в полза на Русия, е предоставял информация както от български, така и от партньорски служби от ЕС на представители на руските разузнавателни служби.

Освен него се разследва и служител на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това по време на брифинг във вторник наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Информацията идва, след като в понеделник Софийската градска прокуратура (СГП), дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и ДАНС проведоха акция в сградата на ГДБОП по сигнал за шпионска дейност.

"Това е стъпка към прочистване към МВР и в частност към ГДБОП", каза директорът на службата Явор Серафимов във вторник.

Кой е задържаният антимафиот

По време на брифинга във вторник стана ясно, че задържаният служител е 57-годишен експерт в сектор "Международно сътрудничество и проекти" на ГДБОП. Засега той е задържан за срок до 72 часа, след което ще бъде поискан постоянен арест. Предявяват му се обвинения за шпионаж.

Служителят работи в МВР от 1993 г, като е започнал в Национална служба "Сигурност" - предшественик на ДАНС. От 2001 до 2002 г. е бил на мисия в Косово.

По думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев действията му са наблюдавани в продължение на няколко месеца.

Каква информация е изнасял задържаният

Звеното, в което е работил последно, не се занимава пряко с оперативна дейност, но задържаният е имал активен достъп до секретна информация. По думите на прокурора в продължителен период той е предоставял такава информация, изготвена от българските служби и агенции, както и данни, постъпвали от партньорските структури на няколко европейски държави.

Той е използвал различни технически методи за предаване на информацията, включително на хартия и електронни документи, каза още Кънчев.

Предстои да бъде направено запитване до съответните държави за статута на документите, които са били предадени на руското разузнаване.

"Със сигурност не става дума за еднократно предаване или няколко документа само", допълни Кънев, като отбеляза, че дейността му обаче не е провалила съвместни операции с партньорски служби или български операции.

"Не са допуснати действия, които да накърняват националната сигурност на страната", каза и зам.-председателят на ДАНС Петър Петров. По думите му разработката е започнала в службата.

Извършени са претърсвания и обиски и са открити веществени доказателства. Задържаният е съдействал на разследващите, като сам е посочил къде са част от тях.

Кой е вторият разследван служител

Установено е, че задържаният е имал честа комуникация със служител на ДАНС. Засега няма данни този човек също да е предавал информация на руските служби.

Във вторник от прокуратурата казаха само, че тепърва ще се преценява дали той ще бъде обвинен и за какво. Взети са мерки за ограничаване на достъпа му до информация и ще бъде тестван с полиграф.

Разследването идва, след като преди около две години закритата по-късно Специализирана прокуратура съобщи, че разследва за шпионаж служители на ДАНС. Досега обаче няма публична информация на какъв етап е това разследване.

В началото на март 2022 г. двама служители на руското посолство бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков, който беше обвинен в шпионаж.

Впоследствие от страната първо бяха изгонени още 10-има представители на руската дипломатическа мисия, а през юни същата година общо 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация на българска територия, което предизвика ново напрежение между двете страни.

През септември 2023 г. беше изгонен и предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан и още двама служители на църквата заради подозрения в шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG