Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служител на ГДБОП е задържан за шпионаж за Русия. Прокуратурата претърси службата


Сградата на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР на столичния бул. "Цариградско шосе".
Сградата на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР на столичния бул. "Цариградско шосе".

Софийската градска прокуратура (СГП), дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проведоха в понедленик акция в сградата на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП) по сигнал за шпионска дейност в полза на Русия.

Междувременно главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи пред журналисти в Пловдив, че по случая е задържан антимафиот. "Касае се за служител на МВР, касае за шпионски действия, като приключат всички действия, ще дадем брифинг", добави Коцев, цитиран от БТА.

Това става близо две години, след като закритата вече Специализирана прокуратура обяви, че разследва за шпионаж служители на ДАНС. Липсва публична информация на какъв етап е това разследване.

Заместник градският прокурор на София Христо Кръстев потвърди пред Свободна Европа, че СГП работи по досъдебно производство за престъпление против републиката. По него прокурор и следовател извършват претърсване на кабинета на заподозрения служител на ГДБОП.

БНТ цитира свои източници, запознати с разследването, според които заподозреният антимафиот е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали. Те съобщават още, че има данни, че задържаният е синхронизирал действията си със служител на ДАНС, който също е изнасял информация към руска агентура.

През последните години България няколко пъти изгони руски дипломати по подозрения, че са осъществявали дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В началото на март 2022 г. несъществуващата вече Специализирана прокуратура и ДАНС обявиха, че са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България. Двама служители на посолството на Русия бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков, който беше обвинен в шпионаж.

Впоследствие от страната бяха изгонени 10-има представители на руската дипломатическа мисия в София. Москва определи това като "враждебен демарш". Тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че ДАНС разследва "много сериозна руска шпионска диаспора в България, която работи по много различни интереси".

През юни същата година София изгони общо 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация на българска територия, което предизвика ново напрежение между двете страни.

През септември 2023 г. беше изгонен предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан и още двама служители на църквата заради подозрения в шпионаж. Това предизвика остра реакция от Москва, а църквата остана затворена няколко седмици.

През ноември същата година по искане на ДАНС от България беше експулсиран и руският журналист Александър Гацак. В отговор Москва изгони кореспондента на БНР там Ангел Григоров.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, заподозрени, че са предоставяли секретни данни на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG