Връзки за достъпност

Извънредни новини

От София до Крим и обратно. Къде водят следите на един протест пред посолството на САЩ


Около 50-ина души участваха в антиамериканска демонстрация пред посолството на САЩ в София, 27 януари 2024 г.
Около 50-ина души участваха в антиамериканска демонстрация пред посолството на САЩ в София, 27 януари 2024 г.

Кръг от хора, свързани с проруски движения и сайтове, организира антивоенен протест пред американското посолство в София. Демонстрацията всъщност е в подкрепа на Русия и за излизане на България от НАТО и ЕС. След това тя е отразена от свързан с Кремъл сайт, базиран в Крим. Кой стои зад този протест?

27 януари 2024 г. Макар че в следобедните часове на деня през облаците пробива слънце, температурите се усещат като минусови. Това не пречи на 50-ина души, много от които в пенсионна възраст, да се съберат срещу сградата на американското посолство в София.

Официалният повод е антивоенен протест срещу евентуалната намеса на САЩ в случващото се в региона на Черно море, доминиран от руския флот. Всъщност демонстрацията е в подкрепа на Русия, забелязват се руски знамена и плакати с призиви България да напусне НАТО и Европейския съюз (ЕС).

Предварителната информация за протеста го представя като спонтанна гражданска инициатива за мир. Вглеждането в неговите организатори и комуникационните канали, през които събитието се популяризира, а впоследствие и отразява, обаче разкрива връзка с официалната политика на Москва. Тя минава през столицата на незаконно анексирания през 2014 г. Крим.

Но да се върнем към демонстрацията в събота. На нея се появява и лидерът на проруската националистическа партия "Атака" Волен Сидеров. Формацията му е сред официалните организатори. Сред тях са и няколко граждански организации, повечето от които имат две общи неща - убежденията им в подкрепа на официалната политика на Москва и връзката им с проруския сайт "Поглед.инфо".

Това е същият сайт, който по-рано през януари активно се включи в двете дезинформационни кампании, разпространили фалшивите твърдения, че стихотворението "Аз съм българче" ще бъде забранено и личните данни на хиляди ученици са заплашени от кражба от британска компания.

"Поглед.инфо" е и един от сайтовете, разпространили предварително идентична информация за протеста пред американското посолство. Другите два са "Ефир.инфо" и "Нюз Фронт". Първият е активно споделян в проруски групи и канали във Фейсбук и Телеграм, а вторият е свързан с Кремъл и е базиран в Симферопол.

Волен Сидеров говори пред протестиращите в събота.
Волен Сидеров говори пред протестиращите в събота.

След това новината за протеста стига до руска публика, но вече той е представен като израз на недоволството на българите от "вмешателството на САЩ във вътрешните работи" и "въвличането на България във война с Русия". Точно така пише в канала си в Телеграм Владимир Карасьов, който се представя като член на координационния съвет по интеграцията на новите територии в състава на Руската федерация.

За какво е протестът

Видно от идентични публикации в тези три сайта, придружени от една и съща снимка на американското посолство в София, протестът на 27 януари е срещу евентуално въвличане на България във войната, която Русия води в Украйна.

България е член на НАТО и, подобно на останалите страни членки на Алианса, подпомага Киев с оръжия и боеприпаси, и приема украински бежанци, но не участва пряко в конфликта. Тезата, че предстои страната да се включи във войната с "жива сила", е разпространявана отдавна от проруски политици и кръгове, но винаги е опровергавана от правителството като фалшива новина.

Въпреки това организаторите на протеста твърдят, че предстои Черно море да бъде превърнато в "бойно поле" и призовават за защита на мира в "Славяно-Православната Кирилска цивилизация". Това понятие често е споменавано от проруски активисти и наблюдатели в контекста на "Руския свят", прокламиран от официалната кремълска пропаганда.

Кои са организаторите

То често присъства в разсъжденията на един от основните автори на "Поглед.инфо" и преподавател Нако Стефанов. Той е в ръководствата на поне две от организациите, заявени предварително като инициатори на антиамериканския протест в събота. Това са "Български национален съвет за мир" и "Ляв поглед".

"Ляв поглед" пък е оглавявана от главния редактор на "Поглед.инфо" д-р Румен Петков (да не се бърка със съименникът му, който беше вътрешен министър от БСП - б.а.).

Част от протестиращите пред американското посолство в София на 27 януари.
Част от протестиращите пред американското посолство в София на 27 януари.

Сред организаторите на протеста е и сдружението "Брод за България", разпространяващо подписка в подкрепа на преподавателката Дарина Григорова. Неотдавна тя прогнозира пред "Поглед.инфо", че "след денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България".

"Брод за България" се оглавява от Лазар Мурджев, друг чест автор в "Поглед.инфо". В ръководството на същото сдружение присъства и бившият началник на преименуваната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в МВР Тихомир Стойчев. Който на свой ред също е автор в "Поглед.инфо".

Стойчев е член и на ръководството на движение "Русофили", оглавявано от Николай Малинов. Малинов е сред санкционираните от САЩ български политици за корупция по закона "Магнитски", лично е награждаван с медал от Владимир Путин и има висящо обвинение за шпионаж в полза на Русия.

Жена държи книжка с посланията на руския президент Владимир Путин през 2023 г. и лист с надпис на руски език: "Ние помним".
Жена държи книжка с посланията на руския президент Владимир Путин през 2023 г. и лист с надпис на руски език: "Ние помним".

Сред честите гости в телевизионното студио на "Пофлед.инфо" е пенсионираният ген. Димитър Шивиков, който през 2022 г. беше канидат-депутат от коалиция "Справедлива България" и обикновено защитава проруски позиции. "Справедлива България" също е сред официалните организатори на протеста пред американското посолство.

Сред подалите уведомление за демонстрацията са "Български национален съвет за мир", "Справедлива България" и "Атака", показа справка на Свободна Европа в Столичната община (СО).

Каква е връзката с Москва

В последния доклад на Европейската служба за външна дейност са описани дезинформационни действия на Русия и Беларус преди изборите в Испания и Полша. Канали в Телеграм, свързани с Москва и Минск, препращат към такива на испански и полски език, които се активизират преди и по време на изборите с цел да повлияят на резултатите от тях.

Подобен е механизмът с няколко канала в Телеграм на български език, които публикуват почти идентично съдържание. То е свързано с публикации в официалните канали на руското Министерство на отбраната и сайтовете "Ефир.инфо" и "Нюз Фронт".

Най-популярният пропутински военен канал "Рыбарь", например, дава линкове към Za_PraVda и "Ефир.инфо", като се позовава на тях, че на антивоенен протест на 12 март 2023 г. в България са излезли 12 000 души.

Съобщения за последния протест от 27 януари от канала в Телеграм на "Ефир.инфо" са препубликувани едно към едно от БългарияZOV и от още два канала на български - InfoDefenseBULGARIA и Свободна и мирна България. Тези четирите канала редовно препубликуват идентично съдържание един от друг, както и каналът Za_PraVda.

"Ефир.инфо" публикува информация за демонстрацията пред американското посолство на сайта си и в канала си в Телеграм. Същата информация се появи и в огледалния сайт ("мирър сайт") на базираното в Крим издание "Нюз Фронт".

Оригиналният сайт News-front.info е блокиран от Европейската комисия (ЕК) на територията на ЕС. Негов ръководител е Константин Книрик, който е включен в европейския санкционен списък. Със създаването на т.нар. "мирър сайт" блокирането на изданието на територията на ЕС е частично избегната.

Константин Книрик оглавява и кримското крило на руската партия "Родина". Тук Книрик е сниман на партийно събрание в Симферопол, 3 юли 2019 г.
Константин Книрик оглавява и кримското крило на руската партия "Родина". Тук Книрик е сниман на партийно събрание в Симферопол, 3 юли 2019 г.

Книрик е и ръководител на регионалното крило на руската националистическа партия "Родина", чийто основател е бившият руски вицепремиер и бивш директор на държавната космическа агенция на Русия "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. В момента той е член на Съвета на Руската федерация от незаконно анексираната украинска Запорожка област.

Девизът на това издание гласи "Непобедими сме, когато сме единни", а в секцията "За нас" редакционният му екип се самоопределя като "войници - доброволци на информационния фронт" и декларира:

"Русия открито заявява, че националните ѝ интереси се простират отвъд границите ѝ. Русия заявява, че има приятели и съюзници, които могат да бъдат уверени в нея."

Според разследване, публикувано в "Дневник" през 2017 г., сайтът "Нюз Фронт" е финансиран от руската държава, а журналисти от изданието са свързани с опита за преврат в Черна гора от 2015 г.

Дмитрий Рогозин (вляво) и Владимир Путин, 12 април 2019 г.
Дмитрий Рогозин (вляво) и Владимир Путин, 12 април 2019 г.

Справка на Свободна Европа в портала за архивни интернет данни Web.archive.org показва, че сайтът "Ефир.инфо" същестува от 2016 г., две години след незаконната анексия на Кримския полуостров от Москва. Страницата е отчела известна активност през 2018, но до края на 2021 г. се обновява спорадично, след което започва да се поддържа редовно.

Домейнът е купен анонимно, а на самия сайт не се открива никаква реклама - тоест няма приходи от търговска дейност. Освен това не ползва индексиране от Google, няма данни откъде се финансира и кой е негов собственик.

Ако се кликне на иконата, която води към едноименния YouTube канал, се вижда, че единствен журналист там е Ася Иванова-Зуан, която официално работеше в "Нюз Фронт".

Последните публикувани нейни видео интервюта са с бившия шеф на руското външно разузнаване Леонид Решетников и управителя на окупираната част от Херсонска област Владимир Салдо.

Проверка с инструмента CrowdTangle показва, че дори посещаемостта на "Ефир.инфо" да не е голяма, материалите в него са активно споделяни във множество Фейсбук групи и са достигнали до над 2,24 милиона последователи.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG