Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обслужват интересите на пропагандата". СУ се разграничи от тезите на историка Дарина Григорова


Софийския университет „Свети Климент Охридски“
Софийския университет „Свети Климент Охридски“

Академичният съвет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се разграничи от историка проф. Дарина Григорова заради нейно интервю и тезите в него, които обслужват интересите на руската пропагандата. Позицията на университета е публикувана на сайта му и социалните мрежи в петък.

Съобщението идва след като проруската партия “Възраждане” заедно с БСП и ИТН се опитаха да блокират работата на парламента в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на съветската армия. Интервюто на проф. Григорова е дадено във видео формат за сайта Поглед.инфо и е разпространено, като текст и от “Гласове”. Според тезата на Григорова разглобяващите паметника бързат и са нервни, защото контранастъплението на Украйна не върви. “След денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България. И затова бързат”, казва Григорова в интервюто.

В позицията на СУ се казва, че са получени „многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова“. Затова и Академичният съвет заявява, че се разграничава категорично от изразената от нея позиция.

„Материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма“, се казва още в позицията.

Според Академичния съвет е „недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната“.

В позицията не се споменава нищо за наказание или уволнение на Григорова.


СУ не посочва кои точно коментари на професорката осъжда, която е чест коментатор в сайта Поглед.инфо. Фактчекъри и доклади на организации, следящи разпространението на фалшиви новини и руска дезинформация, отдавна алармират за дейността на Поглед.инфо. Независимите проверяващи от factcheck.bg отбелязват, че гледната точка на Кремъл е единствената, представена в интернет изданието.

Според анализ на factcheck.bg голяма част от "новините" на Поглед.инфо са с първоизточник – руската онлайн платформа Фонд за стратегическа култура.

Фондът, който поддържа и сайт на английски език, е обявен от Държавния департамент на САЩ за един от основните източници на руска дезинформация и пропаганда. Според доклад на Държавния департамент Фондът за стратегическа култура работи под ръководството на руското разузнаване и е в тясна връзка с руското външно министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG