Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП, "Възраждане" и ИТН провалиха заседанието на парламента заради съветския паметник и конституцията


Депутатите от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", които блокираха парламентарната трибуна.
Депутатите от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", които блокираха парламентарната трибуна.

Депутатите на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) блокираха трибуната на Народното събрание в четвъртък. Това доведе до спиране на работата на парламента и в крайна сметка до проваляне на заседанието.

Като причина за действията си депутатите изтъкнаха промените в конституцията, както и започналото във вторник премахване на Паметника на Съветската армия.

Новината идва, след като по-рано в четвъртък беше премахната втората част от Паметника на Съветската армия, като ден преди това депутати от "Възраждане" и БСП протестираха в негова подкрепа.

В края на миналата седмица на първо четене в парламента бяха гласувани промените в Конституцията.

От трибуната в четвъртък Костадин Костадинов призова "всеки един представител на свободните граждани" да излезе отпред и да блокира парламента. Той обвини конституционното мнозинство в погазване на законите на страната. То се състои от управляващите партньори от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Начинът, по който се подхожда към промените в Конституцията, е особено показателен за начина, по който се развива така наречената демокрация в нашата страна последните дни и седмици", каза той и посочи, че връхна точка на това "беззаконие" е започналият демонтаж на Паметника на Съветската армия в центъра на София.

Той поиска "споразумение за спазване на законите на държавата" и каза, че Народното събрание няма да работи нормално, докато този въпрос не бъде разрешен.

Борислав Гуцанов от БСП поиска да бъдат изслушани министрите на културата и регионалното развитие и благоустройството по казуса с Паметника на съветската армия.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов съобщи, че присъствието на техните депутати пред трибуната на парламента е "заради абсолютната бруталност" при промените в Конституцията.

"Заради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни неща с конституцията. Не може да сте толкова брутални и да си мислите, че като имате мнозинство ще си правите каквото си искате, трябва да си знаете мястото", каза той.

Заради блокирането на парламента председателят на Народното събрание Росен Желязков свика председателски съвет, на който да се реши как да продължи работата на депутатите. На него БСП и "Възраждане" са поискали да се запознаят с документите, свързани с преместването на паметника, за да бъдат разгледани от депутатите.

След два председателски съвета депутатите не успяха да се разберат, като това доведе до разпускане на заседанието.

Премахването на Паметника на Съветската армия започна във вторник. Още в началото на 90-те години на миналия век Столичният общински съвет гласува за преместването му, но досега този процес не беше започнат.

През март 2023 г. СОС взе второ такова решение. Във вторник беше премахната първата част от него, а областната управителка на София област Вяра Тодева съобщи, че монументът трябва да бъде отстранен в рамките на 59 дни.

Промените в Конституцията бяха предложени с общ проект на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в края на юли. През есента те бяха подложени на множество критики.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG