Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичният общински съвет одобри премахването на съветския паметник на фона на протести


Снимка от протеста на БСП пред паметника на съветската армия. Някои от симпатизантите на партията носеха знамена на СССР
Снимка от протеста на БСП пред паметника на съветската армия. Някои от симпатизантите на партията носеха знамена на СССР

Столичният общински съвет (СОС) реши да бъде отправено искане към държавата за премахването на паметника на Съветската армия (ПСА) от настоящото му място. Според решението кметът Йорданка Фандъкова трябва да поиска от областния управител на София-град да премести паметника в Музея на социалистическото изкуство, защото монументът е държавна собственост и не може да бъде преместен от общината.

Решението идва, след като още през 1993 г. СОС гласува за премахването на паметника, но въпреки това и досега той стои на същото място, на което е издигнат през 1954 г. Исканията за неговото премахване са свързани основно с това, че той е построен с пропагандни цели от комунистическия режим. Това се случва десет години след нахлуването на Червената армия по време на Втората световна война, когато СССР обявява война на България и десетилетие след деветосептемврийския преврат.

Ситуацията се промени, след като през февруари 61-годишният учен Светлозар Раянов счупи паметната плоча с надписа на монумента.

Монументът се издига върху общинска земя, но самият той е държавна собственост и местната власт не може да го премахне сама без съгласие и съдействие от правителството.

„За“ новото решение гласуваха съветниците от групите на „Демократична България“, ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“, против бяха от БСП.

Дебатите в СОС продължиха няколко часа. В тях представители на БСП категорично се противопоставяха на преместването на паметника. Социалистите казаха, че в случай, че областният управител пристъпи към изпълнение на решението, те ще го обжалват по съдебен път.

По темата говори и служебният премиер Гълъб Донев, който предложи решенията за паметника да се вземат след изборите.

„Политиците трябва да оставят тази тема за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение“, каза Донев.

Гласуването и дебатите дойдоха на фона на демонстрации на БСП, „Възраждане“ и други проруски партии, които протестираха срещу премахването на паметника, известен още като Монумент на окупационната Червена армия.

Пред паметника БСП и нейни симпатизанти организираха „жива верига“. Участниците носеха знамена на Русия, Съветския съюз, БСП и България. Те издигнаха и плакати „смърт на фашизма“.

„Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този паметник“, каза Борислав Гуцанов от БСП. На място бяха и други представители на социалистите като Александър Симов и Велизар Енчев. Присъедини се и лидерката Корнелия Нинова.

БСП е партията правоприемник на БКП, управлявала България по време на тоталитарния режим между 1945 и 1989 г.

По-късно част от събралите се симпатизанти и членове на БСП се отправиха към сградата на Столичната община на ул. "Московска", където тече заседание на Столичния общински съвет. На мястото по-рано на малоброен протест се бяха събрали лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, лидерката на „Изправи се България“, която е част от коалицията „Левицита“ Мая Манолова, Волен Сидеров от "Атака" и Симеон Славчев от партия МИР.

Протестиращите пред общината хвърлиха яйца и боя по сградата. Те издигнаха надписи „Не унищожавайте историята“, „Спрете войната с паметниците“ и други.

Мая Манолова и симпатизанти на коалиция "Левицата" пред сградата на Столичния общински съвет
Мая Манолова и симпатизанти на коалиция "Левицата" пред сградата на Столичния общински съвет

„Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат“, каза Манолова.

Лидерът на националистическата, проруска „Възраждане“ Костадинов каза, че „маскирани като евроатлантици наследници на Хитлер“, които „възраждат фашизма“, сега „водят война с паметници“.

Протестът пред Столичната община
Протестът пред Столичната община

Още преди протестиращите да се съберат пред общината, Симеон Славчев публикува клип, на който мъж сваля знамето на Украйна от фасадата на общината и го хвърля на улицата. В записа се чуват възгласи „Да живее България“ и „Смърт на фашизма“.

Във вторник комисията по образованието и културата към Столичния общински съвет реши монументът да бъде преместен. Докладът за това е внесен от "Демократична България" още през 2020 г. Мнозинството в местната власт в продължение на три години отказваше да го придвижи към обсъждане и гласуване, като освен ГЕРБ това традиционно включва и опозицията на БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG