Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как един мъж с чук успя да задвижи преместването на Паметника на Съветската армия


Счупената плоча на Паметника на Съветската армия в София.
Счупената плоча на Паметника на Съветската армия в София.

След десетилетия дебати и акции с протестни рисунки и графити по Паметника на Съветската армия в София, акцията на един човек и няколко удара с чук изглежда може да доведат до окончателно решение монументът да бъде преместен от центъра на София. Дали този път ще се случи?

Паметникът на Съветската армия в центъра на София (ПСА) от години служи като платно, върху което с различни цветове, форми, думи и образи граждани отправят послания срещу окупаторските действия на СССР в България, наследството на комунистическия режим и действията на режима в Русия до днес.

Мнозина искат монументът да изчезне от Княжеската градина и да бъде преместен в музей на социалистическото изкуство. Дебатите по темата се ожесточават периодично.

Паметникът е построен с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954 г.
Паметникът е построен с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954 г.

В края на февруари един гражданин избра да използва чук вместо боя и четка. Става дума за 61-годишния учен Светлозар Раянов, който счупи паметната плоча с надписа на монумента, посветен на "съветската армия освободителка". След акцията му за първи път сякаш се вижда шанс въпросът с преместването на монумента да бъде придвижен.

Принудих управляващите и политическите партии да заемат становище по този въпрос.
Светлозар Раянов

"Първият ефект, на който се надявах, за радост вече е налице. Принудих управляващите и политическите партии, властите в тази държава да заемат становище по този въпрос", каза Раянов пред Свободна Европа.

Изненадващото по негови думи е реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който "този път застана ясно и категорично за премахването на паметника". До този момент Борисов и партията му пазеха монумента - най-вече с бездействие, и не заемаха позиция по време на гласувания. В последните над 15 години Столичната община се управлява от ГЕРБ.

Освен политическа реакция на думи, близо две седмици по-късно вече има реални действия от страна на Столичната община. Във вторник комисията по образованието и културата към Столичния общински съвет реши монументът да бъде преместен. Докладът за това е внесен от "Демократична България" още през 2020 г. Мнозинството в местната власт в продължение на три години отказваше да го придвижи към обсъждане и гласуване, като освен ГЕРБ това традиционно включва и опозицията на БСП.

За да се осъществи преместването на ПСА обаче, не е достатъчно да има политическо мнозинство на ниво местна власт. Свободна Европа се свърза с представители на общината, които да кажат какво следва от промяната в позицията на ГЕРБ и кога може да бъде преместен паметникът.

Какви са пречките

Основната пречка пред преместването на ПСА, която обикновено се посочва като аргумент то да не се случи, включително и от ГЕРБ, е собствеността на обекта. Земята, на която се намира паметникът, е общинска, а самият той е държавна собственост.

Кметът на район "Средец", на територията на който се намира ПСА - Трайчо Трайков, припомня, че след решението на Столичния общинския съвет (СОС) от 1993 г. паметникът да бъде преместен следва поредица от съдебни процедури, при които е взето решение, че СОС няма право да възложи преместването на кмета на София, както е записано във въпросното решение, тъй като паметникът е държавна собственост.

"Това, разбира се, не би било проблем за което и да е правителство да го направи", казва още Трайков.

Двете държавни институции, които имат отношение към паметника, са Министерството на културата (МК) и Областната администрация на София. Общинската съветничка Марта Георгиева от "Демократична България" каза пред Свободна Европа, че в СОС е постъпило становище на МК от 2022 г., което гласи, че министерството не разполага с акт за държавна собственост и представени права на управление.

"Министерството не е в правото си да дава съгласие на собственик за извършване на дейности, свързани с гореописания обект", пише още в цитирания от Георгиева документ. Свободна Европа изпрати запитване до министерството, за да потвърди информацията, но не получи отговор.

Георгиева цитира и писмо от областния управител Митко Михайлов от 2021 г. до Столичната община, в което по думите ѝ пише, че "може да се счита, че паметникът е собственост на Столична община, тъй като е трайно прикрепен към столична общинска собственост, каквато е земята отдолу". Свободна Европа изпрати запитване и към г-н Михайлов за собствеността, но също не получи отговор.

Какви са начините

По думите на Трайчо Трайков една от възможните процедури, с които може да се извърши преместване на паметника, е първо да се прехвърли собствеността му от държавата на общината. В тази връзка в четвъртък той е изпратил на областния управител "искане за деактуване на това пропагандно съоръжение като собственост на държавата и актуването му като общинско".

Районният кмет добави, че администрацията му е направила "доста обстойно проучване" в рамките на няколко месеца, за да намери законов аргумент за прехвърлянето на собствеността. Намира го в Закона за общинската собственост (ЗОС), където е описано кои обекти и при какви условия да се прехвърлят от държавата на общините след края на социализма.

Законът предвижда да преминат към общините "обектите, изградени с държавни средства, предоставени на бившите народни съвети, или с доброволен труд и средства на населението".

Проверката на районния кмет установява, че ПСА е изграден със средства на населението. "Изпратили сме постановлението на Министерския съвет по доклад на Георги Димитров (генерален секретар на Централния комитет на БКП и министър-председател до 1949 г.)… включително описание на документите, установяващи събирането на средства от населението, които показват, че с такива средства е построен", каза още Трайков.

"По този начин областният управител има законово основание не да взема някакво решение, а просто да приложи закона. Защото би могло това съоръжение да бъде прехвърлено на общината и с решение на Министерския съвет (МС)... Това изисква някаква воля от страна на МС", добави той.

Според Трайков, ако областният управител вземе това решение, прехвърлянето може да стане "много бързо" и това да отпуши процедурата за преместването на паметника. Областният управител е част от изпълнителната власт и се назначава със заповед на Министерския съвет.

Той няма мандат и може да бъде сменян по всяко време. Митко Михайлов заемаше поста от май 2021 г. до януари 2022 г. и по-късно през август беше назначен отново от служебния кабинет на президента Румен Радев. Между 2009 и 2021 г. областните управители са назначавани предимно от кабинети, в които участва ГЕРБ.

В случай че общината придобие собствеността върху монумента, СОС ще може да вземе самостоятелно решение за преместването му, без да е необходимо такова от държавата.

Какви са мотивите

Историческите причини граждани и политици да искат премахването на паметника от 1993 г. насам са свързани основно с това, че той е построен с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954 г., десет години след нахлуването на Червената армия по време на Втората световна война, когато СССР обявява война на България, и последвалия деветосептемврийски преврат.

Комунистическият режим е дошъл само и единствено с помощта на Съветската армия.

"Комунистическият режим е дошъл само и единствено с помощта на Съветската армия. И е наложен в България с много кръв", казва Светлозар Раянов.

Също така преди две години Трайков съобщи, че паметникът се нуждае от ремонт и застрашава безопасността на хората, които минават около него.

"Смятам, че от всяка гледна точка е добре отговорността да е на общината", каза той пред Свободна Европа преди дни.

"Първо държавата не успява да го поддържа в състояние, което да не е опасно за хората, второ в обществен аспект това е възпалена точка, която постоянно създава напрежение по всякакъв повод".

Трайков е избран за кмет от "Демократична България" (ДБ), която през 2020 г. внесе проект за решение, с което да се възложи на кмета на Столичната община да поиска от държавата да премести монумента.

През 2022 г. нахлуването на Русия в Украйна отново събуди 30-годишния спор за мястото на паметника. От началото на руската пълномащабна война в Украйна на 24 февруари се навърши една година и едва след акцията на Светлозар Раянов на този ден управляващата партия в София и нейният лидер заявиха позиция по темата. С аргумент, че сега "ситуацията е различна" - по думите на Бойко Борисов.

ГЕРБ не за пръв път декларира на думи подкрепа за преместването на ПСА. Досега обаче никога не е демонстрирала тази позиция в гласувания. През март 2022 г. общинските съветници от партията, които са мнозинство в СОС, отхвърлиха предложението съветът да разгледа доклада от 2020 г. по темата за преместването на ПСА с обяснението, че не е спазена процедура.

[На 9 март Столичния общински съвет реши паметникът да бъде премахнат. В същия ден няколко проруски партии организираха протест срещу премахването на монумента. На следващия ден се оказа, че въпреки решението на местната власт за премахване на паметника от центъра на София, това вероятно няма да се случи скоро. A дали ще се случи зависи от волята на държавата в лицето на управителя на област София Митко Михайлов.]

XS
SM
MD
LG