Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наистина ли си отива? Какво знаем до момента за премахването на съветския паметник


На 12 декември 2023 г. официално започна демонтажът на Паметника на Съветската армия
На 12 декември 2023 г. официално започна демонтажът на Паметника на Съветската армия

Кран, скеле, ограда. Вече нищо не липсва, за да се свали една грамада с голяма тежест, която се извисява над София. Вече няма съмнение, че спорният Паметник на Съветската армия е започнал своя път към историята.

Че си отива, отива си, но как ще го махнат технически и къде ще го возят? Във вторник официално започна преместването на Паметника на Съветската армия. На мястото дойде кран, после група протестиращи. Има и полиция за охрана на процеса.

Това, което няма, е информация за конкретното място, до което ще бъде превозен паметникът.

Има и подозрения, че монументът, който се състои от три големи човешки фигури, може да се "разкъса", ако се вдигне наведнъж.

Във вторник се появи кран до Паметника на Съветската армия
Във вторник се появи кран до Паметника на Съветската армия

Новината идва след повече от три десетилетия разделение между жителите на София заради полярните им оценки на ролята на Червената армия в България след преврата от 9 септември 1944 г. За много хора това е била окупационна армия, поставила България под диктата на Москва. За други това е антифашистка сила, освободила страната.

В момента се извършва демонтаж на паметника, който трябва да бъде запазен и поместен в музей. Изпълнител на процеса е областната управа на София.

Свободна Европа се свърза с няколко институции, за да разбере какви са следващите стъпки по демонтирането, реставрацията и преместването. Ето какво знаем в първия ден от демонтажа.

Какво казват властите

Паметникът ще бъде временно поставен на държавен терен, където ще бъде реставриран, като предстои да се проведе обществена поръчка за реставрацията. Това каза във вторник сутринта областната управителка на София Вяра Тодева.

По думите ѝ след реставрацията фигурите ще бъдат преместени или в Музея за изкуството от периода на социализма, "или на друг подходящ терен, който в момента изследваме".

Свободна Европа опита да се свърже с Тодева няколко пъти, за да научи подробности, но тя не отговори до редакционното приключване на публикацията. Пресцентърът на столичната община във вторник препращаше към Тодева.

Започна доизграждане на скелето около най-високата фигура
Започна доизграждане на скелето около най-високата фигура

До този момент властите са казвали, че търсят музей, в който да отиде паметникът, но не са повдигали въпроса за временен терен, на който той да бъде поставен, преди да стигне до музея.

Тъй като областната управителка заговори за държавен терен, потърсихме и Министерския съвет, за да узнаем за кой конкретен имот става дума и да научим повече за предстоящата реставрация. Оттам поискаха писмено запитване, на което все още не са изпратили отговор.

По-рано Офнюз написа, че имотът, където монументът ще се съхранява временно, се намира в с. Лозен до София.

Какво казва музеят

Музеят за изкуството от периода на социализма, където е възможно да бъде разположен за постоянно паметникът, се стопанисва от Националната галерия. Нейната директорка Яра Бубнова каза за Свободна Европа, че няма нова информация.

"Не мисля, че е окончателно [че паметникът ще бъде преместен в музея], защото предполагам, че след описанието, което чух, там трябва да се предприемат някакви реставрационни дейности в голям мащаб, които ние няма как да предприемем", каза Бубнова.

През деня около паметника се събраха както поддръжници, така и противници на монумента
През деня около паметника се събраха както поддръжници, така и противници на монумента

По-рано през годината стана ясно, че е нужно геоложко проучване на терена на музея, за да се разбере дали е удачно и безопасно паметникът да бъде разположен там.

Бубнова каза, че няма информация за етапа на проучването на терена, тъй като той е държавна собственост.

Състоянието на фигурите

От построяването си преди близо 70 години паметникът не е реставриран. Според скулптора Марин Марков, който сутринта даде пресконференция заедно с Тодева, паметникът е нацепен и на места има пукнатини до 4-5 см в краката на фигурите в металната отливка.

Според Марков основната причина за това е, че при създаването на паметника е налят бетон в долната част на фигурите и през годините "прониква влага и ледът разрушава метала, просто го разцепва".

Скулпторът Велислав Минеков, който е и бивш министър на културата, каза пред Свободна Европа, че има опасност конструкцията на голямата фигура на паметника да се разкъса, ако бъде вдигната наведнъж, тъй като е много голяма.

Една от причините е, че подобни големи паметници не се леят наведнъж, а парче по парче, като отделните части се заваряват, докато се стигне до най-високата част. Старата заваръчна технология, която се е използвала по времето на издигането на паметника, също може да е довела до пукнатини.

Възможно е паметникът да бъде свален също на части, както е бил поставен, като това според бившия министър може да се случи с т. нар. плазмен резач. Това обаче може да унищожи стойността на паметника.

Историята на паметника

Паметникът на Съветската армия е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат.

След 10 ноември 1989 г. много граждани и политици искат премахването му, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим. В началото на 90-те години Столичният общински съвет взима решение за преместването на монумента, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено.

През март 2023 СОС взе второ такова решение, а през лятото областната управа задейства процедурата по премахването.

Форум

XS
SM
MD
LG