Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и "Възраждане" проведоха малоброен протест в защита на Паметника на Съветската армия


Малоброен протест в защита на Паметника на Съветската армия, организиран от проруските "Възраждане" и БСП, 13 декември 2023 г.
Малоброен протест в защита на Паметника на Съветската армия, организиран от проруските "Възраждане" и БСП, 13 декември 2023 г.

Малоброен протест в защита на Паметника на Съветската армия в София се събра пред поставената около него ограда в сряда вечерта. Той е организиран от проруските партии БСП и "Възраждане" и иска да се спре демонтажът на монумента.

Рязането на елементи от паметника продължава от вторник, а пълният му демонтаж трябва да приключи до Коледа, каза областната управителка на София Вяра Тодева.

Демонтажът започна във вторник, когато беше отстранена част от най-високата фигура - ръка на руски войник с автомат. Събитието предизвика заплахи за разплата от правителството на Русия.

Още в началото на 90-те години Столичният общински съвет (СОС) взема решение за преместването на монумента, което не е изпълнено. През март 2023 СОС взе второ такова решение, а през лятото областната управа задейства процедурата.

След 18 ч. около паметника се събраха между 100 и 200 души. На място имаше и депутати от БСП и "Възраждане". Там бяха и лидерите на двете партии Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

"Вчера започна транжирането на българската държава, на българската народност, на България", каза Костадинов по повод започналият демонтаж на паметника на Червената армия, която през 1944 г. влиза в България и я окупира, като този начин е инсталиран режим на комунистическо управление, който през 2000 г. е обявен за престъпен със закон.

Протестиращите носеха руски и български знамена, както и червени знамена със сърп и чук. Те определиха демонтажа на паметника като "фашизъм".

Протестът протече мирно и без инциденти. За кратко протестиращите спряха движението на кръстовището на "Орлов мост".

Какво стана на паметника през деня

В сряда се работеше по премахване на една от главите на статуите, които се намират в най-високата част на монумента. Сутринта паметникът осъмна със засилено полицейско присъствие. През нощта беше поставена и допълнителна ограда, която образува плътен периметър около монумента. На място имаше и контролно-пропускателен пункт.

Фигурите се режат на парчета, 13 декември 2023 г.
Фигурите се режат на парчета, 13 декември 2023 г.

Колко ще струва демонтажът?

В сряда Тодева каза, че официалният срок за приключване на демонтажа е 59 дни, но при бързи темпове на работа това може да стане още до началото на празниците.

Той ще струва 260 хил. лв. Общата стойност на монумента пък е 20 млн. лв.

След края на демонтажа ще остане оградата около постамента, който също е компрометиран.

Тодева каза още, че според документите паметникът е собственост на Министерството на културата, което през 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед е обявена по съдебен път за нищожна.

"Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот", каза Тодева.

Политически реакции

Политическите реакции, свързани с демонтажа на монумента, продължиха и в сряда.

БСП поиска изслушване в парламента на министрите на културата и на регионалното развитие Кръстю Кръстев и Андрей Цеков, както и на директора на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Валерия Кишкин заради преместването на паметника. Кръстев каза, че в четвъртък е готов да говори пред депутатите.

Според Георги Свиленски от БСП бюджетите на тези министерства не са предвидени пари за преместването му, което, според него, е незаконно.

Общинските съветник от БСП Иван Таков поиска паметникът да се възстанови, а Вили Лилков от от "Синя София" - да бъде подарен на Димитровград. Там има Алея на монументалното изкуство, а местният общински съвет е дал съгласието си паметникът да отиде там, написа Лилков във Фейсбук.

След 10 ноември 1989 г. много граждани и политици искат премахването на монумента на окупационната армия от Княжеската градина и от центъра на столицата, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим. Процедурата за неговото премахване беше стартирана едва преди няколко месеца.

Кран и заплаха от Москва. Как тръгна началото на края на Паметника на Съветската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG