Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Избира грешната страна на историята". Русия заплаши България с разплата заради съветския паметник


Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова
Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова отправи заплахи към България. Думите ѝ бяха разпространени от посолството на Москва в София.

Новината идва на фона на започналият демонтаж на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София във вторник. Началото на действията по преместването на паметника станаха повод за малобройни протести, към които се присъединиха представители на проруските партии БСП, „Възраждане“ и „Левицата“.

„Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка“, се казва в позицията на Захарова. „България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“, каза още тя.

Заплахата на Захарова е поредната, която руската държава отправя към България след началото на войната в Украйна. Още през март 2022 г. Москва обяви България и всички останалите страни от ЕС и Запада за неприятелски заради наложени санкции.

По-късно руската посланичка в София Елеонора Митрофанова отправи празни заплахи за затварянето на руското посолство в България. Това не се случва вече близо година и половина.

Заради атака на футболни фенове срещу ПСА и счупена плоча от монумента през август руският Следствен комитет обяви, че разследва случая, макар че в него не ставаше въпрос нито за руски граждани, нито за руска собственост.

Русия обвини България в богохулство и затвори за няколко седмици от руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София заради експулсирането на свещеници. Те бяха изгонени от българските власти заради "заплаха за националната сигурност".

В началото на ноември Русия изгони кореспондента на БНР в Москва, след като по-рано ДАНС съобщи, че е издала заповед за изгонването на кореспондента на вестник "Российская газета" Александър Гацак заради подозрения в шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG