Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огледални мерки". Русия изгони кореспондента на БНР от Москва


Ангел Григоров
Ангел Григоров

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната, съобщи БНР.

В сряда Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съобщи, че е издала заповед за изгонването на кореспондента на вестник "Российская газета" Александър Гацак заради подозрения в шпионаж.

“През целия си престой в Москва Ангел Григоров е изпълнявал професионално своите задължения и се е придържал стриктно към всички етични и морални норми. Разочаровани сме от това решение и смятаме, че то е изцяло политическо”, каза пред Свободна Европа Милен Митев, генерален директор на БНР. Телефонът на Григоров беше изключен.

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на Григоров е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като "отговор на преследването от страна на българските власти с участието на специалните служби на А. Гацак".

"Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Российская газета" в София", пишат от руското външно министерство, добавяйки, че става въпрос за "огледални мерки".

Ангел Григоров не е уведомен за решението на руското Министерство на външните работи, пише БНР.

На 1 ноември Григоров беше извикан на разговор в Министерството в Москва, часове след информацията, че Гацак е напуснал България.

"Росийская газета", чийто кореспондент беше Гацак, е издание на руското правителство. Според българските власти Гацак е извършвал разузнавателна дейност под прикритието на журналист. Заради това Гацик представлява опасност за националната сигурност на България, твърдят от ДАНС.

На 5 октомври друг кореспондент на „Российская газета“ в Европа - Александър Гасюк, беше задържан в Кипър, след което беше депортиран от страната.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече експулсирането от София „ярък пример за насилие срещу журналисти“.

Новините за експулсирането на руски кореспонденти идват на фона на системно съдебно преследване на журналисти в Русия.

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева беше арестувана в Русия през октомври. Тя има двойно гражданство - руско и американско. Обвинена е, че не е предоставила документи, нужни за включването ѝ в руския регистър на „чуждестранните агенти“.

През март друг американски журналист - Еван Гершкович от „Уолстрийт джърнъл“, беше задържан в Русия по обвинения в шпионаж.

Марина Овсянникова, която протестира срещу инвазията на Москва в Украйна от ефира на държавната телевизия „Първи канал“, е арестувана задочно от руския съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG