Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС изгони руски журналист за шпионаж. Цял месец той се е крил в посолството на Москва


Александър Гацак
Александър Гацак

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщи, че е издала заповед за екстрадиция на руския журналист Александър Гацак по подозрения за шпионаж.

Повече от месец той се е крил в посолството на Русия в София "от съображения за сигурност", съобщиха по-рано в сряда руската държавна медийна агенция ТАСС и правителственият вестник "Российская газета", чийто репортер е Гацак.

В края на септември България изгони предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан и още двама служители на църквата заради подозрения в шпионаж. Това предизвика остра реакция от Москва, а църквата остана затворена няколко седмици.

Според ДАНС под прикритието на журналист руският гражданин е извършвал разузнавателна дейност в България, която представлява заплаха за националната сигурност.

На 20 септември председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статута за пребиваване на Гацак, акредитацията му за работа като журналист, за експулсирането му от България и забрана за влизане на територията на Европейския съюз.

Гацак е призован, за да му бъде връчена заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 29 септември, а по-късно - и в ДАНС. Той не се е явил, а се е скрил в посолството на Русия в София. Затова ДАНС е поискала съдействие от Министерството на външните работи (МВнР) за връчване на заповедта чрез посолството.

В сряда Александър Гацак е напуснал територията на България, съобщи пресцентърът на ДАНС.

Според информацията на ТАСС, цитирана от БТА, българското външно министерство е отнело акредитацията на Гацак, "без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция".

Свободна Европа потърси информация от МВнР, но засега няма отговор. Гацак също не отговори на изпратените съобщения.

Москва заплаши, че "ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти".

Според "Российская газета" и ТАСС в края на септември Гацак е извикан по телефона да се яви в миграционната служба. Докато е бил на път, отново с позвъняване, е извикан в ДАНС.

"А. А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност", твърди ТАСС.

Журналистът е информирал медията, в която работи, че в посолството е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция, без да са оповестени причините.

ТАСС сравнява случая с подобен, от началото на октомври, когато друг кореспондент на вестника - Александър Гасюк, е бил задържан в Никозия.

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак е получил "черна точка" от местните власти - акредитацията му е отменена и му е съобщено, че му предстои екстрадиция", написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Телеграм.

"Това е поредният незаконен ход на натовците срещу руските журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки", добавя тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG