Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Врагът на човешкия род". Кирил изпраща в София нов предстоятел на руската църква


Московският патриарх Кирил, който открито подкрепя Кремъл, президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу през септември 2018 г.
Московският патриарх Кирил, който открито подкрепя Кремъл, президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу през септември 2018 г.

Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на руската църква в София, за да може тя да отвори врати скоро. Това се казва в съобщение на сайта на Московската патриаршия от 4 октомври.

Храмът "Св. Николай Чудотворец" беше затворен, след като през септември предстоятелят архимандрит Васиан и свещениците бяха екстрадирани и обвинени, че са заплаха за националната сигурност.

След това българският патриарх Неофит лично назначи свещеници, които да поемат богослуженията, но сградата остана затворена, тъй като по документи е собственост на руското посолство, въпреки че е част от софийската епархия.

Светият Синод съобщи, че Неофит е информирал руския патриарх и очаква от посолството да отвори църквата възможно най-скоро.

"Предстоятелят на Руската православна църква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на храм. "Св. Николай" възможно най-скоро", се казва в позицията, която идва в отговор.

Българските свещеници, благословени от патриарх Неофит да служат в храма, са запознати с позицията и очакват в следващите дни църквата да отвори, са потвърдили те пред БНТ.

Руският патриарх изразява увереност, че "политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви".

В позицията на Кирил се казва още, че решението на българските власти е "безпрецедентно в съвременната история" и изразява "дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри". Това е определено като "неприятелски и несправедлив акт".

След изгонването на архимандрит Васиан и другите свещеници, за които има данни, че са били шпиони, проверка на Свободна Европа за собствеността на имота показа, че според документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция "Архиви" тя е на руското посолство от 1997 г. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима по-задълбочена проверка.

Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, каза, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 г. Впоследствие прокуратурата започна проверка дали е извършено престъпление при смяната на собствеността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG