Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската църква е собственост на посолството на Москва


Църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София.
Църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София.

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София е собственост на посолството на Русия в България от 1997 г., показа проверка на Свободна Европа в Агенцията по вписванията.

Храмът е известен на няколко поколения софиянци под името "руската църква".

Църквата е затворена от няколко дни, след като ДАНС, със съдействието на МВР, екстрадира архимандрит Васиан (Змеев), който служеше в църквата. Това е било направено заради "заплаха за националната сигурност", съобщиха от институцията. Освен Васиан, който е представител на Московската патриаршия в София, бяха екстрадирани и още двама свещеници, които имат беларуско гражданство.

Случаят породи въпроса за собствеността на "Свети Николай Чудотворец", както и за това кой има право да затваря храма. Проверка на Свободна Европа показва, че сградата принадлежи на Русия, но управлението ѝ като храм е на Българската православна църква (БПЦ).

Нотариалният акт, който удостоверява собствеността на църквата, е издаден през 1997 г. от столичния нотариус Иван Дахтеров. Посолството тогава е представлявано от адвокат, който е представил всички необходими документи, разказа Дахтеров. Сред тях е крепостен акт (нотариален акт) от 07.11.1898 г.

"Тогавашният консул на Русия ме помоли да подготвя документите и крепостният акт ми беше предоставен от него", каза пред Свободна Европа адвокатката, която е подготвила документите за нотариуса.

Предполага се, че земята под църквата е подарена на Руската империя от българската държава по случай 20-ата година от Освобождението.

Новините идват на фона на заповед на Патриарх Неофит. В понеделник той назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в руската църква.

Заповедта е издадена и в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът. Неофит е информирал патриарха на Русия Кирил и очаква от руското посолството в България да отвори църквата.

В съобщението на Синода се казва още, че с действието на патриарха не се засягат вещни или други права на когото и да било, тъй като те са им гарантирани от светските закони.

Ден по-рано русенският митрополит Наум публикува във Фейсбук историческа справка. Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

Съвременният език би определил това като създаване на църква към посолството.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква, пише Наум.

"Отново по решение на [Руската православна църква (РПЦ)] през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител", припомня Наум.

В интервю за прокремълската телевизия "Россия 24" изгоненият митрополит Васиан казва, че храмът не функционира, защото той не е имал време да повери управлението на никого. Такава е и версията на посолството на Русия.

"На 21 септември т.г. българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква, поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ", се казва в позиция на посолството, публикувана във Фейсбук.

Сградата на църквата може да е собственост на посолството, но църквата е под управлението на Българската православна църква, каза пред Свободна Европа богословът професор Калин Янакиев. Той каза, че в България няма и не може да има регистрирана друга православна църква, и даде пример с гръцката и румънските църкви в София, които също са част от БПЦ.

Янакиев каза още, че патриарх Неофит има пълното право да назначи свещеници, които да служат в църквата.

Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова отмъщава на хората, които ходят в църквата, като ни затваря храма, каза професор Янакиев. Щом са собственик на сградата, хипотетично руското посолство утре може да продаде мощите на Свети Серафим, които са в църквата, добави Янакиев.

Архимандрит Васиан беше експулсиран заради "заплаха за националната сигурност", според съобщенията на руското посолство в България и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Само няколко дни по-рано отецът беше обявен за персона нон грата от Северна Македония. Подозренията са, че е руски шпионин.

Смята се, че действията на Васиан са част от причините за влошаване на отношенията на БПЦ и Македонската архиепископия, и съответно на отношенията между двете държави.

Лидерите на проруските партии "Възраждане" и "Атака" Костадин Костадинов и Волен Сидеров отидоха в неделя пред църквата заедно с десетки други граждани. Те направиха това в знак на несъгласие с нейното затваряне.

Протест пред църквата обявиха и "Русофили за възраждане на отечеството" на обвинения за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

  • 16x9 Image

    Генка Шикерова

    Генка Шикерова е разследващ журналист в Свободна Европа от 2020 година. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.

XS
SM
MD
LG