Връзки за достъпност

Извънредни новини

Патриарх Неофит назначи български свещеници в руската църква и поиска посолството да я отвори


Снимката е разпространена от Светия Синод към съобщението за новоназначените свещеници, но имената им не се уточняват
Снимката е разпространена от Светия Синод към съобщението за новоназначените свещеници, но имената им не се уточняват

Патриарх Неофит лично назначи от понеделник свещеници от София, които ще поемат богослуженията в руската църква "Св Николай Мирликийски", съобщи Светият Синод.

Заповедта му е в качеството му и на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът. Неофит е информирал патриарха на Русия Кирил и очаква от руското посолството в България да отвори църквата.

Тя прекрати богослуженията си и затвори, след като миналата седмица свещениците му, включително предстоятеля на руската църква архимандрит Васиан, бяха изгонени от България. Те бяха обвинени, че са заплаха за националната сигурност.

Софийската митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на храма няма да бъде погубена или увредена, се казва в съобщението на Светия Синод.

С действието на патриарха не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, се добавя в него. На заседание Светият Синод ще обсъди "всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса".

В същото време премиерът Николай Денков е заявил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо.

Малко по-късно руската посланичка в България Елеонора Митрофанова каза пред ТАСС, че посолството на Русия в София ще предприеме действия за руската църква в координация с Руската православна църква.

"До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква", каза тя.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Свещениците от руската църква бяха изгонени близо седмица след като архимандрит Васиан беше обвинен в шпионаж и обявен за персона нон грата от Северна Македония. След изгонването Москва обвини София в "богохулство", а Митрофанова каза, че българският посланик в Русия ще бъде привикан във връзка със случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG